Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Utbildning för blivande föräldrar

Avsnitt 2: Förlossning och födande

Innehållet gäller Östergötland

Välkommen till andra avsnittet som handlar om förlossningen och födandet. Du kommer få lära dig om förlossningens olika faser, vilka olika smärtlindringsmetoder som finns och om andning och avslappning som smärtlindring.

Förlossning och födande

Visa innehåll som:
 • Förberedelse inför förlossningen

  Det finns många sätt att förbereda sig inför förlossningen. Att ta del av detta material är ett sätt. Att delta i grupp tillsammans med andra föräldrar kan vara ett annat. Det är viktigt att prata ihop sig med din partner eller annan stödperson som ska vara med under förlossningen. Vad är viktigt och vad förväntar ni er av varandra?

 • Förlossningens faser

  En förlossning delas in i olika faser. De kallas latensfasen, aktiv fas, utdrivningsskedet och efterbördsskedet I detta avsnitt kan du läsa vad de olika faserna innebär och vad man kan göra för att underlätta för att förlossningen ska gå vidare in i nästa fas.

 • Smärtlindring under förlossningen

  De flesta tycker att det gör ont att föda barn, men smärtan är inte farlig. Det finns många olika sätt att hantera eller lindra smärta under förlossningen.

 • Ibland tar förlossningen längre tid

  Om förlossningen drar ut på tiden finns det flera olika alternativ för att få förlossningen att gå framåt. Förlossningsläkaren gör en bedömningen och föreslår olika alternativ.

 • Kroppen efter förlossningen

  Att föda barn är en ansträngning för kroppen. Men så fort barnet har kommit ut börjar kroppen anpassa sig till att inte längre vara gravid.

Till toppen av sidan