Avsnitt 2: Förlossning och födande

Kroppen efter förlossningen

Innehållet gäller Östergötland

Att föda barn är en ansträngning för kroppen. Men så fort barnet har kommit ut börjar kroppen anpassa sig till att inte längre vara gravid.

två föräldrar med ett nyfött barn på bb

Kroppens återhämtning

Efter förlossningen känner sig många ganska mörbultade. Du kan känna av träningsvärk, ömt underliv, spända bröst och att känslorna svajar.Hormoner påverkar den födande både fysiskt och känslomässigt.

Prata om förlossningen

Om ni känner att ni behöver det, kan ni gå igenom förlossningen med den barnmorska och ibland den läkare som har varit med. Det är särskilt viktigt att prata igenom en svår och dramatisk förlossning. Om ni inte får möjlighet att prata och bearbeta kan det leda till att ni mår dåligt nästa gång ni vill ha barn och börjar tänka på förlossningen igen.

Både du som föder och din eventuella partner kan bli nedstämda och ledsna efter en förlossning. Om det inte går över ska ni prata med sjuksköterskan inom barnhälsovården eller barnmorskan på Kvinnohälsan. En del kan få en depression eller ångest efter förlossningen och då behöver ni ta kontakt med en läkare eller få samtalsstöd från en kurator eller psykolog.

Filmtips: Här är en film från Region Västmanland om hur det kan kännas första tiden efter att barnet är fött. Filmen ligger på youtube och är 5 minuter lång.

Eftervärkar och avslag

Eftervärkar

Efter att moderkakan har kommit ut börjar livmodern att dra ihop sig. Detta kallas eftervärkar. Sammandragningarna gör att sårytan i livmodern där moderkakan suttit, blir mindre och att blödningen minskar. Eftervärkarna är starkast i början och särskilt vid amning.

Om du fött ditt första barn så känns eftervärkarna oftast som mensvärk. Har du fött flera barn så kan det göra lite mer ont. När eftervärkarna känns obehagliga och gör ont kan du lindra smärtan med smärtstillande läkemedel såsom paracetamol och Ibuprofen.

Avslag

Avslag är en blodig flytning som kommer från såret i livmodern och brukar försvinna efter fyra till sex veckor. I början är avslaget som blod men blir efter några dagar mer brunaktigt och mot slutet vit-grått. Avslaget luktar som mensblod fast kraftigare och lite sött.

Eftersom det finns ett sår inne i livmodern finns det en liten risk för infektion. Om avslaget luktar illa och du får feber eller ont i den nedre delen av magen, kan det vara tecken på infektion. Då ska ni kontakta 1177.

Tänk på att:

  • Vara extra noga med att duscha underlivet med vatten.
  • Undvika att använda tvål eftersom den kan torka ut slemhinnorna.
  • Byta binda ofta och att inte använda tampong.
  • Inte bada.
  • Använda kondom vid samlag, eftersom samlag kan öka risken för infektion.

Urinvägarna och förstoppning

Efter förlossningen kissar man mer än vanligt. Det beror på att all vätska som samlats i kroppen under graviditeten ska ut. Men för en del kan det vara svårt att kissa under de första dygnen. Urinblåsan är van vid ett tryck från livmodern som nu försvinner och det kan göra det svårare att tömma blåsan. Det kan också göra ont och svida när man kissar. Urinen rinner över bristningar och irriterade slemhinnor.

Tips som kan göra det lättare att kissa:

  • Drick mycket för att späda ut urinen. Då svider det inte lika mycket när du kissar.
  • Försöka att sitta lite framåtlutad på toaletten.
  • Kissa i duschen. Spola försiktigt med ljummet vatten samtidigt som du försöker kissa.

Förstoppning

Många blir förstoppade efter förlossningen. Det kan göra ont att bajsa eftersom man är svullen och kanske har bristningar som fått sys. Pröva att trycka en binda eller tvättlapp mot mellangården. Det är också bra att tänka på att dricka mycket, äta fiberrik mat och röra på sig för att undvika att avföringen ska bli hård. På apoteket finns läkemedel som kan underlätta.

Underlivet och bäckenbotten

Under förlossningen får man ibland bristningar i underlivet. Små sår kan läka av sig själv, men djupare bristningar måste sys. Oftast är man svullen och öm i underlivet den första tiden efter en vaginal förlossning. Receptfria läkemedel mot smärta kan hjälpa. Ibland kan det också lindra att använda en så kallad isbinda som du tillverkar genom att hälla lite vatten i en binda som du sedan lägger i frysen. Om du har besvär från din bristning kan du kontakta din barnmorskemottagning för råd och stöd.

Träna bäckenbotten efter förlossningen

Bäckenbotten är underlivets muskler och de formar ett ”golv” längst ner i bäckenet. Graviditeten och förlossning påverkar bäckenbotten vilket gör att musklerna behöver tränas för att återfå sin styrka. Det är bra att påbörja träningen redan under graviditeten eftersom det underlättar träningen efter förlossningen då man ofta har sämre känsel och styrka i bäckenbotten.

 Läs om hur du kan träna musklerna i bäckenbotten

Eftervårdsbesöket

2-3 veckor efter din förlossning ringer barnmorskan ifrån Kvinnohälsan upp dig för att höra hur du mår och hur förlossningen gick. Då bokar vi också in en fysisk efterkontroll 6-12 veckor efter förlossningen på Kvinnohälsan.

På eftervårdsbesöket på Kvinnohälsan kommer barnmorskan prata om hur du upplever föräldrarollen, amningen, förlossningen och hur du mår fysiskt och psykiskt. Vi undersöker underlivet för att se att eventuell bristning har läkt och bedömer knipförmågan i bäckenbotten. Barnmorskan kan visa hur du ska träna bäckenbotten. Vi pratar om preventivmedel och hälsosam livsstil.

Gå vidare till reflektionsfrågor och extramaterial för avsnitt 2

Till toppen av sidan