Behandling & hjälpmedel

Tandvård

Vad händer egentligen vid en rotfyllning? Kan du få ont i tänderna efter en tandblekning? Läs mer om hur behandlingen går till, hur den känns och hur du mår efteråt.

Innehåll - Tandvård

Visa innehåll som:
Olika typer av tandställningar

Det finns både avtagbara och fasta tandställningar som används för att flytta tänder. Valet av tandställning styrs av patientens bettavvikelse. Nedan hittar du information om några av våra vanligaste tandställningar och hur de ska användas och skötas om. Vid frågor om andra tandställningar, smärta eller när något går sönder på tandställningen rekommenderar vi att ni kontaktar oss på tandregleringen.

Att behandla tänderna med fluorid

Fluorid skyddar tänderna från bakterier som ger karies. Du får i dig fluorid genom maten, men ofta behövs ett tillskott.

Material för att laga och ersätta tänder

När du får hål i tänderna eller tänder går sönder av någon annan anledning kan du få dem lagade med olika tandlagningsmaterial, till exempel plast, metaller eller keramiska material. Som med många andra ämnen man kommer i kontakt med kan dessa material ge allergiska reaktioner.

Tandställning - tandreglering

En tandställning får du oftast när tänderna sitter trångt i munnen. Det finns ett par olika typer av tandställning och behandlingen kan pågå i flera år.

Att bleka tänderna

Det finns olika metoder att bleka tänderna men alla görs med blekmedel.

Rotfyllning

En rotfyllning innebär att tandläkaren tar bort tandens mjuka innehåll och fyller rotkanalen med ett konstgjort material. En rotfyllning görs ofta för att nerven inuti tanden på något sätt har blivit sjuk.

Laga tänder

Din tand behöver lagas om du har fått hål i den eller om en gammal lagning har gått sönder. Det finns några olika sätt att laga en tand, men det vanligaste är att den lagas med en fyllning.

Konstgjorda tänder - tandproteser

Det finns olika typer av konstgjorda tänder. Du kan få allt från en tand till en hel tandrad ersatt. De konstgjorda tänderna kan vara fasta eller avtagbara.

Bedövning och smärtlindring vid tandvård

Du kan få lokalbedövning eller annan smärtlindring hos tandläkaren. Det får du för att det inte ska göra ont när du till exempel får en tand lagad. Barn brukar alltid få bedövning.

Rotbehandling på Folktandvårdens specialisttandvård

Rotbehandling innebär behandling av tandens insida och måste göras när en tandpulpa är inflammerad eller infekterad. Av olika skäl, som t ex att tandens rötter är trånga eller böjda kan en rotbehandling ta lite längre tid och det kan krävas att du kommer på 2–4 besök.

Behandling av tandlossning på Folktandvårdens specialisttandvård

Tandlossning är en infektionssjukdom som obehandlad kan leda till att tänderna långsamt lossnar genom att deras fäste i käken förstörs. Tandlossning, som också kallas parodontit, beror framför allt på att det finns bakterier runt tänderna. Om man under lång tid inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. Därför är det viktigt att göra regelbundna tandvårdsbesök och rengöra tänderna noga.

Bedömning av tandregleringsbehov

Behovet av tandställning hos barn och unga bedöms av en specialist på tandreglering. Bedömningen utgår ifrån olika kriterier, ett så kallat behandlingsbehovsindex.

Läs mer på 1177.se

Undersökning av barns tänder

Vid tre års ålder kallas alla barn till tandläkaren för sin första undersökning.

Undersökning av vuxnas tänder

En vanlig tandläkarundersökning brukar ta 20-40 minuter. En undersökning av tänderna syftar till att ta reda på om man har några problem eller sjukdomar i tänderna.

Om du inte är nöjd med tandvården

Den mottagning där du har fått behandlingen ska utreda vad som har hänt om du har klagomål.

Till toppen av sidan