Läkemedelsinformation

Theralen är ett läkemedel som har flera användningsområden. Läkemedlet verkar lugnande och sömngivande och används till exempel vid oro och sömnproblem samt som lugnande medel före narkos. Läkemedlet kan även användas vid exempelvis orostillstånd hos personer som missbrukar alkohol och narkotika. Theralen motverkar också illamående och kräkningar samt lindrar allergiska besvär.

Det verksamma ämnet är alimemazin.

Recept och högkostnadsskydd

Theralen finns som tabletter i styrkan 5 milligram och som droppar i styrkan 40 milligram per milliliter. Läkemedlet är receptbelagt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Så här fungerar läkemedlet

Den lugnande och sömngivande effekten uppstår bland annat genom att det verksamma ämnet dämpar effekterna av vissa ämnen i hjärnan. Effekten kommer vanligen inom ett par timmar.

Det är inte helt klarlagt hur läkemedlet verkar vid illamående och kräkningar. Men alimemazin kan verka lugnande och dämpande på olika områden i hjärnan, till exempel områden i hjärnan som styr illamående och kräkningar.

När du kommer i kontakt med något du är allergisk mot frigörs bland annat ämnet histamin i kroppen. Det orsakar besvär som till exempel kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och klåda. Läkemedlet dämpar effekterna av histamin och då lindras besvären.

Det finns ingen risk för att bli beroende av Theralen.

Hur tar jag Theralen droppar?

Du bör dosera dropparna med den doseringspipett som finns i förpackningen. En droppe med pipetten motsvarar cirka 1 milligram alimemazin. Dropparna smakar mint.

Dropparna kan blandas med dryck som till exempel juice, saft eller kaffe. Dropparna ska inte blandas med mjölk.

Dropparna innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Dropparna är ljuskänsliga. Flaskan ska återförslutas direkt efter att du har tagit en dos och sedan förvaras i ytterkartongen.

Dosering

När ett läkemedel är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen är olika från person till person och beror även på vilken sjukdom som behandlas.

Läkemedlet kan användas av vuxna och barn över två år.

Viktigt

Använd inte Theralen om du har eller har haft blodsjukdomarna leukopeni eller agranulocytos, som innebär att antalet vita blodkroppar minskar i kroppen. Detsamma gäller om du har sjuklig muskelsvaghet, så kallad myastenia gravis.

Drick inte alkohol under den tid du behandlas med Theralen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Du bör inte ta Theralen tillsammans med läkemedel mot Parkinsons sjukdom som innehåller levodopa, till exempel Madopark och Sinemet.

Biverkningar

Vissa personer kan till exempel bli trötta eller täppta i näsan. En del kan få tillfällig huvudvärk eller lättare yrsel.

Många biverkningar kommer framförallt i början av behandlingen, men försvinner efter en tids behandling.

Äldre personer kan vara mer känsliga för läkemedlets effekter och få till exempel muskelpåverkan, oro, yrsel, trötthet, blodtrycksfall, förstoppning och svårt att tömma urinblåsan.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken, men om du följer doseringsanvisningarna är det osannolikt att barnet påverkas.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan