Röntgenmottagning Karlskrona

Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen, Huvudentré

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–11.30
Tisdag08.00–11.30
Onsdag08.00–11.30
Torsdag08.00–11.30
Fredag08.00–11.30
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.00–16.00
Tisdag07.00–16.00
Onsdag07.00–16.00
Torsdag07.00–16.00
Fredag07.30–11.30
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen, Huvudentré
Län, kommun:
Blekinge län, Karlskrona
Postadress:
Blekingesjukhuset, Röntgenkliniken, 371 85 Karlskrona

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Du hittar oss på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Från huvudentrén tar du hiss A till plan 4.

Röntgenmottagningen är en serviceklinik och hit kommer patienter på remiss från offentliga och privata vårdgivare, både de som har bokat en tid och de som är akuta.

Vi utför röntgendiagnostik med modern högteknologisk digital utrustning. Under fliken vårt utbud här ovanför hittar du mer information om våra olika undersökningar.


På dagtid anmäler du dig i receptionen på röntgen via självincheckning med din legitimation. På kvällar och helger är receptionen stängd och avdelningen låst, då ringer du på porttelefonen som finns vid röntgens dagentré eller akutentré.

Eventuella smycken eller piercingar ska tas av före undersökningen. Undvik parfym, rakvatten eller andra starkt doftande ämnen.


Vid övriga frågor är du välkommen att kontakta oss.

Driftsform: Region

  • Angiografi är en röntgenundersökning som innebär att vi sprutar kontrast via en kateter in i olika blodkärl, samtidigt som vi tar bilder. Angiografi görs bland annat för att undersöka eventuella blockeringar eller förträngningar i blodkärl. Exempel på angiografiundersökningar är:

    • PTA: vidgning av blodkärl med ballongkateter och inläggning av metallnät, så kallad stent, i kärlet
    • trombolysbehandling: upplösning av blodproppar i kärl
    • PTC: vidgning av gallvägar.

    Du kommer till angiografiundersökning genom remiss från en specialistläkare.

  • Datortomografi används för att undersöka de flesta av kroppens organ, för att fastställa och kartlägga olika sjukdomar och tillstånd, men också för att ge information inför en operation. Datortomografen består av två delar, ett undersökningsbord och en enhet i vilken röntgenröret finns.

    När vi börjar ta bilder ligger du på undersökningsbordet som förflyttas samtidigt som röntgenröret snurrar runt dig och skickar information till en dator som visar bilder på en skärm. Undersökningen är smärtfri och tar 15 till 60 minuter.
    Före undersökningen får du ibland dricka kontrastvätska. Ibland sprutas kontrastvätskan in i ett blodkärl.

    Du kommer till datortomografi-undersökningen genom remiss från din läkare.


    Här kan du läsa mer om datortomografi på 1177.

  • I vårt genomlysningsrum undersöker vi bland annat mag-tarmkanalen, sondläge och urinvägar med joniserad stålning (röntgenstrålar).


    Du kan behöva göra vissa förberedelser, så som laxering och att fasta, inför vissa undersökningar. Om så är fallet kommer du få denna information tillsammans med din kallelse. Är du eller misstänker du att du är gravid, vänligen kontakta oss före undersökning.


    Remiss krävs från din doktor och du får en tid av oss hemskickad. Vi tar även emot patienteter akut.
    Vid övriga frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon eller genom att logga in på 1177.se.

  • Vad är en magnetkameraundersökning?
    Undersökning med magnetkamera görs med en teknik där vi använder ett starkt magnetfält för att få bilder av kroppens olika organ utan att använda röntgenstrålning. Du måste ha remiss för att komma till en MR-undersökning.

    Hur går undersökningen till?
    Du får ligga på ett undersökningsbord som körs in i magnetens öppning. Den del av kroppen som ska undersökas placeras i magnetfältets mitt. Undersökningsutrymmet är belyst och öppen åt båda hållen.
    Undersökningen sköts från ett rum intill, vi kan se både dig och undersökningsrummet genom ett fönster. Du kan när som helst påkalla vår uppmärksamhet genom en signalanordning och vi kan också prata med dig mellan bildtagningarna.

    Under pågående undersökning har du möjlighet att lyssna på radio.
    Vid bildtagningen hörs ett bankade ljud från magnetkameran. Detta ljud återkommer i perioder som varar mellan 1 till 10 minuter. Under den tiden är det viktigt att du ligger helt stilla för att bildkvaliteten ska bli tillfredsställande. Den totala undersökningstiden varierar mellan 30 och 60 minuter och du måste ligga helt stilla under tiden. I vissa fall ges kontrastmedel för att optimera undersökningen. Kontrastmedel injiceras då i ett blodkärl i armen.

    Förberedelser:

    • Följ dina normala rutiner, både med mat och medicinering om inget annat anges på kallelsen. Eventuella smärtstillande mediciner bör tas i god tid före undersökningen.
    • Smycken, t ex örhängen, halsband, armband, ringar eller piercingsmycken får du inte ha på dig under undersökningen. Du ska heller inte använda kosmetika, som mascara eller ögonskugga.
    • Färgade linser måste tas bort före undersökningen.
    • Det finns låsbara skåp där du kan låsa in de värdesaker som du inte får ta med dig in i undersökningsrummet (magnetkort, nycklar, klocka, smycken och liknande).
    • Fyll i bifogat frågeformulär och tag med det tillsammans med kallelsen när du ska undersökas. Om du svarar ja på någon av frågorna ber vi att du snarast ringer till oss för att vi ska kunna planera för din undersökning.

    Film: Conny Constrictor blir undersökt med magnetkamera.

    Välkommen!

  • Gammakamera används vid scintigrafi, där man sprutar in ett svagt radioaktivt ämne i blodet, som söker sig till den kroppsdel vi vill se. Bilder tas därefter ur olika vinklar med en gammakamera. Scintigrafi kan ge information om formen på den undersökta kroppsdelen, dess ämnesomsättning och cirkulation.
    Scintigrafi görs vid misstanke om olika förändringar i skelettet, men också för att undersöka lungor, sköldkörtel och andra organ.

    Vid vissa undersökningar måste du vänta några timmar innan vi kan ta bilder medan du vid andra undersökningar kan börja ta bilder ganska fort efter insprutningen. Beroende på vilken undersökning du ska göra kan de ta mellan 30 minuter till flera timmar.

  • Vid undersökningen används joniserande strålning (röntgenstrålar). Är du eller misstänker du att du är gravid bör undersökningen om möjligt vänta till efter graviditeten, amning påverkas inte. Måste du röntgas ändå, var god meddela personalen innan undersökning.

    Till dessa undersökningar behövs inga särskilda förberedelser. Vid frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon eller genom att logga in på 1177.se.

    Du kommer att få ta av dig på överkroppen inför undersökningen.
    Vi tar alltid en bild med bröstkorgen mot filmen och en bild med vänster sida mot filmen. Vi tar bilderna stående om detta är möjligt. Du ska andas in djupt och hålla andan under bildtagningen. Ibland tar vi en bild när du får ligga på sidan.

    Skelettundersökning

    Vid skelettröntgen får du en kallelse av oss med aktuella tider. Du kommer att få ta av dig kläderna över det området som ska röntgas inför undersökningen.

    Vi tar alltid minst två bilder, en framifrån och en från sidan. Andra bilder kan förekomma. Om vi tar bilderna stående, sittande eller liggande beror på vilken kroppsdel som ska undersökas och vilken frågeställning din doktor har ställt.

  • Med hjäp av ultraljud kan vi undersöka vävnader och organ som innehåller vatten, till exempel lever, njurar och artärer. Vid en ultraljudsundersökning sänds svaga ljudvågor in i organet från en sändare. Ljudvågorna studsar sedan tillbaka till sändaren och datorn omvandlar ljudvågorna till bilder. Undersökningen utförs av en röntgendoktor.

    Du kan behöva göra vissa förberedelser, så som att fasta, inför vissa undersökningar. Om så är fallet kommer du att få denna information tillsammans med din kallelse.

    Remiss krävs från din doktor och du får en tid av oss hemskickad. Vi tar även emot patienter akut. Vid övriga frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon eller genom att logga in på 1177.se.

Remisskrav

Ja

Återbud till röntgen går att lämna dygnet runt på telefon 0455-73 10 75 eller via 1177 e-tjänster.

Uteblivet besök samt återbud som sker senare än 24 timmar innan undersökningen debiteras.

Vi har i dagsläget inga drop-in tider. Kallelse med tid för din undersökning skickas hem till dig.

Resultatet av din undersökning får du av läkaren som begärt undersökningen.

Som patient kan du välja att bli undersökt i Karlshamn eller Karlskrona.

Resultatet av din undersökning får du av din läkaren som begärt undersökningen.

Obs! Vi handhar inte mammografins ärenden

Till toppen av sidan