Terazosin

Skriv ut (ca 3 sidor)

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet terazosin används mot godartad prostataförstoring eller mot högt blodtryck.

Skriv ut

Läkemedlet finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Här är några exempel:

  • Hytrinex
  • Sinalfa.

Vad är terazosin?

Vad är terazosin?

Terazosin är ett läkemedel som används mot godartad prostataförstoring eller mot högt blodtryck.

Läkemedlet finns som tabletter i styrkorna 1, 2, 5 och 10 milligram.

Terazosin tillhör en läkemedelsgrupp som kallas alfareceptorblockerande medel.

Läkemedlet är receptbelagt.

Fäll ihop

Så här fungerar läkemedlet

Så här fungerar läkemedlet

Vid prostataförstoring orsakas besvären av att den glatta muskulaturen i urinblåsans slutmuskel, prostatakörteln och den del av urinröret som går genom prostatakörteln är sammandragen. Läkemedlet får dessa muskler att slappna av. Det gör att det går lättare att kissa.

Läkemedlet motverkar även täta urinträngningar som kan förekomma vid prostataförstoring.

På lite längre sikt kan den glatta muskulaturen få en varaktig minskning av funktionsgraden, det vill säga en mindre spänning. Du kan då ha en viss bestående effekt av läkemedlet även när du slutat ta den. Om du slutar med behandlingen är det dock vanligt att besvären återkommer.

Vid högt blodtryck får läkemedlet den glatta muskulaturen i artärerna att slappna av. Detta gör att motståndet i artärerna minskar och blodtrycket då sänks. Den blodtryckssänkande effekten kan du vanligen se efter några timmar.

Fäll ihop

Hur tar jag terazosin?

Hur tar jag terazosin?

Svälj tabletterna med lite vatten. Eftersom läkemedlet kan sänka blodtrycket kan det hända att du känner av yrsel då du tagit den. Vid behandling av prostataförstoring bör du därför ta tabletten på kvällen, strax innan du går och lägger dig.

Vid behandling av högt blodtryck är det bra att de första dagarna ta läkemedlet på kvällen för att se hur du reagerar.

Fäll ihop

Dosering

Dosering

Dosen är anpassad till dig när du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Doseringen är olika om du behandlas för högt blodtryck eller för godartad prostataförstoring. I båda fallen tar du en låg dos i början, vanligen en tablett på 1 milligram, strax innan du går och lägger dig. Vid behandling av prostataförstoring tar du läkemedlet vid sänggåendet även fortsättningsvis. Vid behandling av högt blodtryck tar du efter de inledande dagarna läkemedlet på morgonen.

En vanlig dos vid godartad prostataförstoring är 5-10 milligram när du går och lägger dig. Vid högt blodtryck är en vanlig dos 2-5 milligram på morgonen.

Glömd dos

Om du brukar ta läkemedlet på morgonen men glömmer att ta den går det bra att ta den senare på dagen. Om du har glömt att ta läkemedlet en dag tar du nästa dos som vanligt dagen därpå. Kompensera inte för en glömd dos genom att ta dubbel dos nästa dag.

Fäll ihop

Att tänka på när du använder terazosin

Att tänka på när du använder terazosin

Avbryt inte behandlingen utan att rådgöra med läkare. Om du avbryter behandlingen och skall återuppta den kan det hända att du måste börja med lägsta dos igen.

Din förmåga att köra bil kan påverkas av läkemedlet. Olika personer reagerar olika och du är själv ansvarig för att bedöma om du kan köra bil eller annat motorfordon, eller sköta ett arbete som kräver skärpt uppmärksamhet. Läs mer om trafikfarliga läkemedel.

Fäll ihop

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om att det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Om du samtidigt behandlas med betablockerande läkemedel kan vissa biverkningar av terazosin, som yrsel och blodtrycksfall, förstärkas.

Fäll ihop

Biverkningar

Biverkningar

En del personer som använder läkemedlet kan till exempel få huvudvärk, hjärtklappning, svullnader i kroppen, trötthet, illamående, dimsyn eller nästäppa.

Om biverkningarna blir besvärliga bör du kontakta läkare. Dosen kan behöva ändras eller så kan du behöva pröva ett annat läkemedel.

Fäll ihop

Graviditet och amning

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt om det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken.

Fäll ihop

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Andra läkemedel som verkar på samma sätt

Det finns andra läkemedel som verkar på samma sätt och som du inte ska använda samtidigt med terazosin.

Här är några exempel:

  • Alfadil
  • Alfadil BPH
  • Alfuzosin med tillverkarens namn som tillägg, till exempel Alfuzosin Actavis
  • Doxazosin Actavis
  • Doxazosin STADA
  • Lafunomyl
  • Xatral OD.
Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-11-22
Skribent och redaktör:

 

Ingela Andersson, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Jan-Erik Damber, läkare, professor i urologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg