Doxycyklin

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet doxycyklin finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

  • Doxycyklin EQL Pharma
  • Doxyferm
  • Oracea
  • Vibranord.

Vad är doxycyklin?

Vad är doxycyklin?

Doxycyklin är bakteriehämmande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas tetracykliner. Tetracykliner är så kallade bredspektrumantibiotika. Det betyder att de verkar på många olika sorters bakterier.

Doxycyklin används bland annat för att behandla vissa lunginflammationer och underlivsinfektioner. Läkemedlet kan också användas vid bihåleinflammation när inte vanligt penicillin har hjälpt. Även borrelia kan behandlas med doxycyklin. Ibland kan doxycyklin användas vid allergi mot vanligt penicillin.

Doxycyklin har även effekt mot malariaparasiter och kan därför användas för att förebygga malaria.

Doxycyklin i form av kapslar, Oracea, används enbart för att behandla hudsjukdomen rosacea, och då är dosen lägre än vid behandling av infektioner.

Så här fungerar doxycyklin

Doxycyklin hämmar bland annat bakteriernas ämnesomsättning, vilket innebär att bakterierna inte kan föröka sig.

Du bör känna dig bättre inom tre dygn om du har en luftvägsinfektion. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns doxycyklin?

Doxycyklin finns som tabletter, kapslar och i flytande form, en så kallad suspension som du sväljer. Läkemedlet är receptbelagt.

Fäll ihop

Hur använder jag doxycyklin?

Hur använder jag doxycyklin?

För att minska risken för magbesvär bör du ta doxycyklin tillsammans med en måltid.

Doxycyklin omsätts snabbare i kroppen tillsammans med alkohol, framför allt om du dricker alkohol ofta och mycket. Det kan göra att läkemedlet får sämre effekt.

Tabletter och kapslar

Svälj tabletterna och kapslarna hela tillsammans med ett glas vatten. Sitt eller stå upp när du tar tabletter eller kapslar. Då minskar risken för att de ska fastna i matstrupen där de kan orsaka skador.
Om du har svårt att svälja tabletterna kan du lösa dem i vatten, men då är det viktigt att du får i dig hela dosen.

Suspension

Skaka flaskan med suspensionen innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Dosering

Dosen är anpassad till dig när du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Det är vanligt att ta läkemedlet en gång om dagen. Behandlingstiden varierar beroende på vilken sjukdom du behandlas för. Ofta ordinerar läkaren en högre dos första dagarna än övriga dagar.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Fäll ihop

Att tänka på när du använder doxycyklin

Att tänka på när du använder doxycyklin

Barn under 8 år bör inte använda doxycyklin eftersom det verksamma ämnet kan tas upp av det växande skelettet och missfärga tandemaljen.

När du tar doxycyklin kan huden bli mer känslig för solljus. Det kan finnas risk för kraftiga hudreaktioner om du utsätts för starkt solljus. Undvik därför starkt solljus och solning, även i solarium, under behandlingstiden samt upp till fem dagar efter att du avslutat kuren.

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

När du behandlas med antibiotika påverkas den normala bakteriefloran i underlivet. Det kan ibland orsaka en svampinfektion hos kvinnor. Symtomen är bland annat klåda, rodnad och en vitaktig flytning.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Doxycyklin kan påverka eller påverkas av många andra läkemedel. Det är därför mycket viktigt att berätta för läkaren vilka andra läkemedel eller naturläkemedel du använder innan du tar doxycyklin.

Följande läkemedel ska du inte ta vid samma tidpunkt som doxycyklin, men du kan ta dem med en viss tids mellanrum:

  • Doxycyklin ska du ta minst 3 timmar före eller efter läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar, som Novalucol, Rennie och Andapsin.
  • Doxycyklin och läkemedel som innehåller kalcium ska du ta med minst 3 timmars mellanrum.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär, till exempel må illa, kräkas och få lös avföring.

Graviditet och amning

Doxycyklin påverkar fostret, bland annat genom att det lagras inuti det växande skelettet. Läkemedlet bör därför inte användas under den sista hälften av graviditeten om det inte är absolut nödvändigt.

Du kan använda läkemedlet när du ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Det är osannolikt att barnet påverkas om du följer doseringsanvisningarna.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Publicerad:
2017-05-12
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge