Azitromycin

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet azitromycin och som du sväljer finns under flera olika namn, från olika tillverkare.

Exempel är

 • Azithromycin Actavis
 • Azithromycin Jubilant
 • Azithromycin Krka
 • Azithromycin Mylan
 • Azithromycin Orifarm
 • Azithromycin Sandoz
 • Azithromycin STADA
 • Azitromax.

Vad är azitromycin?

Vad är azitromycin?

Azitromycin är bakteriehämmande och tillhör en grupp av antibiotika som kallas makrolider.

Makrolider påverkar i stort sett samma bakterier som vanligt penicillin. Om du är allergisk mot vanligt penicillin kan azitromycin användas vid öroninflammation, halsfluss, lunginflammation och hudinfektion. Azitromycin kan även användas vid vissa infektioner i lungorna och underlivet.

Så här fungerar azitromycin

Azitromycin påverkar bland annat bakteriernas ämnesomsättning och då kan de inte föröka sig. Eftersom bakterierna är kortlivade innebär detta att de snabbt minskar i antal.
Du bör känna dig bättre inom tre dygn. Gör du inte det ska du ta kontakt med läkaren igen.

I vilka former finns azitromycin?

Azitromycin finns som tabletter och i flytande form, en så kallad suspension som du sväljer. Läkemedlet är receptbelagt.

Azitromycin finns även i ögondroppar men denna form beskrivs inte i denna text.

Fäll ihop

Hur använder jag azitromycin?

Hur använder jag azitromycin?

 • Tecknad bild på doseringshjälpmedel

  Hjälpmedel för att dosera flytande läkemedel kan du få gratis på ett apotek.

Du kan ta läkemedlet samtidigt med en måltid eller mellan måltiderna. Om du tar läkemedlet med mat så minskar risken för magbesvär.

Alkohol påverkar inte effekten av läkemedlet.

Tabletter

Svälj tabletterna med vatten.

Suspension

Skaka flaskan med suspensionen innan du tar en dos. Då blandas innehållet ordentligt och du får i dig rätt mängd av det verksamma ämnet.

Suspensionen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att du har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.

Suspensionen ska förvaras i rumstemperatur och är då hållbar i tio dagar.

När du ger läkemedel till barn

Det kan vara svårt att få barn att ta antibiotika. Det är sällan bra att blanda läkemedlet i välling eller annan dryck som barnet får ofta, eftersom barnet kan få avsmak för drycken. Det är inte heller bra att blanda ut läkemedlet i stora mängder vätska eller mat, eftersom det då finns en risk för att barnet inte får i sig tillräckligt stor dos.

När du ger flytande läkemedel till spädbarn är det bra att låta barnet sitta eller halvligga i knät och använda en doseringsspruta. Spruta sedan ganska långsamt in genom barnets mungipa mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få läkemedlet i luftstrupen.

Från ettårsåldern kan du använda en doseringssked istället för spruta. Om du för skeden långt in i munnen minskar risken för att barnet spottar ut läkemedlet.

Från femårsåldern brukar barn kunna ta tabletter. Om barnet har svårt att svälja tabletterna kan du ge dem tillsammans med till exempel lite sylt eller banan. Det går också att krossa tabletten och ge den med lite sylt för att dölja smaken. Ett glas vatten efteråt hjälper till att skölja ner läkemedlet.

Ibland kräks barn upp läkemedlet direkt, och då ska du vänta en stund innan du gör ett nytt försök. Om barnet kräks upp nästa dos också kan det vara bra att kontakta läkaren för att få råd om hur du ska göra.

Läs mer om att ge läkemedel till barn.

Dosering

När du får ett receptbelagt läkemedel är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. 

Dos och behandlingstid beror på vilken infektion du behandlas för. Dosen till barn beror på barnets vikt. Det är vanligt att ta läkemedlet en gång om dagen.

Om du har glömt en dos

Om du har glömt en dos ska du ta den så fort du kommer ihåg det. Men om det är mindre än halva tiden kvar till nästa dos är det bättre att hoppa över den glömda dosen, och sedan fortsätta som vanligt.

Fäll ihop

Att tänka på när du använder azitromycin

Att tänka på när du använder azitromycin

Det är viktigt att inte avbryta behandlingen även om besvären har gått över. Om du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Om du tar andra läkemedel samtidigt

Det finns risk för att olika läkemedel som du tar samtidigt påverkar varandra. Det gör att till exempel dosen kan behöva ändras. Fråga din läkare eller på ett apotek om det går bra att ta andra läkemedel, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel samtidigt.

Biverkningar

En del personer kan få magbesvär som till exempel illamående, kräkningar, lös avföring och ont i magen.

När du behandlas för en infektion kan det hända att du får hudutslag. Denna typ av utslag är ofta lindriga och kan bero på infektionen eller vara en biverkan av läkemedlet. Men om du får nässelutslag, stark klåda, feber eller ansiktssvullnad ska du avbryta behandlingen och ta kontakt med läkare. Samma sak gäller om du får långvarig eller svår diarré.

Graviditet och amning

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du är gravid. Det finns idag inte tillräcklig kunskap om hur säkert läkemedlet är under graviditet.

Rådgör med läkare om du behöver använda läkemedlet när du ammar. Det är inte klarlagt hur mycket av det verksamma ämnet som passerar över i modersmjölken.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.
Gå in på fass.se och sök upp information om ditt läkemedel. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Publicerad:
2017-04-27
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg