Förbered ditt vårdbesök

Inför ditt besök på sjukhuset

Innehållet gäller Gävleborg

Här hittar du tips om vad som är bra att veta inför ditt besök på länets sjukhus.

Kom ihåg att ta med eventuell medicinlista. Undvik starka dofter inför ditt besök på sjukhuset då det finns patienter och personal med allergiska besvär. 

Läs mer tips för hur du förbereder dig inför ditt läkarbesök 

Undvik att smitta andra

Du som har symtom på förkylning eller influensa ska inte komma till ditt planerade besök förrän du blivit frisk eller mår betydligt bättre. Har du symtom på magsjuka ska du inte komma till ditt vårdbesök förrän du har varit symtomfri i ett dygn.

Kontakta din vårdenhet för att boka av samt boka om ditt besök. Behöver du söka vård trots symtom på smittsam sjukdom är det viktigt att du först ringer till din vårdenhet. Då får du instruktion om hur du ska göra för att undvika att smitta andra.

När du kommer till oss

Gå direkt till den mottagning du ska besöka. Det är på mottagningen du anmäler ditt besök. Har du fått en besökskod i din kallelse ska du registrera besöket på besöksskärmen som finns på mottagningen. Du ska registrera ditt personnummer och kod.

Du kan vända dig till informationsdisken eller receptionen i Gävle, Hudiksvall, Bollnäs och Sandviken om du behöver hjälp med vägvisning till rätt mottagning eller avdelning. 

På närsjukhuset i Ljusdal och närsjukhuset i Söderhamn finns ingen reception i anslutning till entrén. Hälsocentralen i Ljusdal och hälsocentralen i Söderhamn har receptioner.

På mottagningarnas kontaktkort finns en beskrivning hur du hittar dit. Hitta din mottagning eller avdelning via vårdsöksfunktionen Hitta vård

ID-handling samt eventuellt frikort ska visas upp. Avgifter faktureras.

Planerad inläggning

Vid planerad inläggning på sjukhuset är det bra om du tar med dina mediciner.

Tystnadsplikt

All personal har tystnadsplikt när det gäller patienters sjukdomar och personliga förhållanden.

Hälsotorget

Hälsotorget finns i huvudentrén vid Gävle sjukhus och Hudiksvalls sjukhus, samt Tullhuset i Gävle. Har du frågor om bland annat vägvisning, e-tjänster och hälsoval kan du kontakta informationsdisken. Ta gärna med din kallelse så du har information om ditt besök med dig, då kan personalen vid Hälsotorget lättare hjälpa dig att hitta rätt mottagning. Hälsotorget har öppet dagtid på vardagar. 

Rökfritt sjukhusområde

Sjukhusområdet är rökfritt, rökning är tillåten endast utomhus vid anvisade platser. Om du har en planerad sjukhusvistelse rekommenderas du som är rökare att ta med dig nikotinersättning. Meddela avdelningspersonalen om du går ut för att röka. Fråga gärna personalen om var närmaste rökplats finns.

Wifi

Patienter och besökare kan gratis koppla upp sig på Region Gävleborgs trådlösa nätverk. Det trådlösa nätverket med nätverksnamn Telia Wifi ger dig möjlighet för åtkomst till internet på Gävle sjukhus område samt Hudiksvalls sjukhusområde.

Att resa till och från sjukhuset

Vid sjukresa gäller billigaste färdsätt, i första hand linjelagd sjukresebuss eller kollektivtrafik (buss eller tåg). 

Läs mer om sjukresor 

För att resa kollektivt besök xtrafik.se.

För beställning av sjukresebuss och taxi

För bokning av sjukresebuss till Uppsala med linje 150 och beställning av taxi eller specialfordon - ring 0771‑38 39 40. 

Parkering

På sjukhusområdena finns parkeringsplatser för besökare och personal. Parkeringsplatserna vid Gävle och Hudiksvalls sjukhus är avgiftsbelagda. Parkeringsplatserna vid Bollnäs, Ljusdal, Sandviken och Söderhamns sjukhus är avgiftsfria. 

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Det finns avgiftsfria parkeringsplatser på sjukhusen för dig som har parkeringstillstånd på grund av rörelsehinder. Behöver du parkeringstillstånd söker du det hos den kommun du bor i.

Besöka patienter på sjukhuset

De flesta patienter som vårdas på sjukhuset får ta emot besök. En del patienter är för sjuka för att ta emot besök från andra än de närmaste anhöriga.

Besökstider

Kontrollera vilka besökstider som gäller på den aktuella avdelningen och var snäll att respektera besökstiderna.

Besökstider och telefonnummer till de olika avdelningarna hittar du via vårdsöksfunktionen Hitta vård. Du kan också kontakta avdelningarna via Region Gävleborgs växel 026-15 40 00.

Undvik starka dofter

Tänk på att inte använda starka dofter då det kan finnas allergiker på avdelningen. Ta inte heller med färska blommor.

Övriga verksamheter på sjukhusen

För att se vilka verksamheter respektive sjukhus har se respektive sjukhus kontaktkort. 

Synpunkter på vården

Om du har synpunkter på vården är det bra om du i första hand talar med din läkare eller någon annan person som medverkat vid besöket eller behandlingen. Du kan också kontakta verksamhetschef eller patientnämnden som du når via Region Gävleborgs telefonväxel 026-15 40 00.

Region Gävleborg välkomnar dina eventuella synpunkter på vården eftersom det bidrar till kvalitetsförbättringar.

Läs mer om patientnämnden på sidan Om du inte är nöjd med vården

Logga in på 1177.se

Patientnämnden, de flesta mottagningar, avdelningarna och hälsocentraler kan du även nå genom att logga in på 1177.se.

Till toppen av sidan