Läkemedelsinformation

Inolaxol är ett läkemedel som förbättrar konsistensen på avföringen så att den blir mindre hård eller mindre lös. Läkemedlet kan användas för att motverka förstoppning och för att få mjuk avföring till exempel efter en operation eller vid hemorrojder. Inolaxol kan också användas vid IBS, som även kallas känslig tarm, irriterade tarmens syndrom eller kolon irritabile, då du kan ha diarré eller förstoppning.

Inolaxol tillhör en grupp läkemedel som kallas för bulkmedel. Det verksamma ämnet är sterkuliagummi som huvudsakligen innehåller olösliga växtfiber.

Inolaxol finns som pulver och granulat, som är små korn. Både pulvret och granulatet finns i flaska och i dospåsar. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Så här fungerar läkemedlet

Fibrerna i läkemedlet binder vatten och sväller i tjocktarmen, vilket ökar volymen på avföringen. Detta stimulerar tarmens rörelser och gör så att tarmen arbetar bättre. Avföringen får också mjukare konsistens. Vid diarré kan läkemedlet binda överflödig vätska i tarmen och på så sätt blir avföringen fastare.

Full effekt av läkemedlet får du efter några dagars användning.

Hur tar jag läkemedlet?

Blanda läkemedlet i 3-4 matskedar vätskerik mat, till exempel filmjölk eller soppa. Du kan också röra ut läkemedlet i 1-2 matskedar vätska. Granulatkornen löser sig inte i vätska. Tugga inte på kornen. Du kan också lägga granulatkornen på tungan och sedan skölja ner dem med ett stort glas valfri vätska.

När du tagit läkemedlet drick ett extra glas vätska. Det är viktigt att skölja ner läkemedlet ordentligt eftersom det annars finns risk för att den fastnar i matstrupen. När du har problem med förstoppning drick gärna mycket överhuvudtaget.

Ta inte läkemedlet innan du ska vila eller gå och lägga dig.

Om du har glömt att ta en dos ska du inte ta dubbel dos nästa gång.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Dosen är anpassad till dig om du har fått läkemedlet utskrivet på recept. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

En vanlig dos för vuxna vid förstoppning är 1 kapsyl eller 1 dospåse pulver eller granulat 1-3 gånger om dagen. Vid behandling av diarré kan dosen ökas. Inolaxol kan användas dagligen så länge du har behov av det.

Inolaxol kan användas av barn om en läkare har rekommenderat det. Doseringen beror på barnets ålder.

Högkostnadsskydd

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 300 kronor. Läs mer om högkostnadsskyddet.

Viktigt

Använd inte läkemedlet om du har någon form av hinder i tarmen. Om du har eller har haft svårt att svälja bör du inte använda läkemedlet utan att först rådgöra med läkare.

Oavsett hur du tar läkemedlet ska du alltid dricka ett glas vatten samtidigt.

Biverkningar

Det är ovanligt med biverkningar av läkemedlet.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid.

Du kan använda läkemedlet när du ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i bröstmjölken.

Mer information

Hitta ditt apotek

Här hittar du öppettider, adress och telefonnummer till alla Sveriges apotek. 

Kontrollera att ditt läkemedel finns på apoteket

Du kan själv ta reda på vilka apotek som har ditt läkemedel på lager. Sök ditt läkemedel på fass.se och klicka på rutan "Lagerstatus".

Utbyte av läkemedel på apotek - generiskt utbyte

Apoteket erbjuder ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris när du köper läkemedel på recept. Läs mer om generiskt utbyte.

Har du frågor om läkemedel?

Ring Läkemedelsupplysningen helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats. 

Till toppen av sidan