Benhinneinflammation

Om du har överbelastat underbenet genom att till exempel springa och gå mer än vanligt kan området på insidan av skenbenet där muskler och senor fäster göra ont.

Besvären brukar kallas benhinneinflammation trots att det egentligen inte handlar om en inflammation, utan om en överbelastningsskada.

Man blir oftast bra från besvären men ibland kan man behöva behandling. För att undvika långvariga besvär är det bra att göra något åt dem så fort som möjligt.

Läs mer om motion och muskler och senor.

Symtom

Om du har så kallad benhinneinflammation kan det göra ont på insidan eller framsidan av smalbenet. Benen kan kännas stela när du ska gå efter att du har suttit stilla en stund. De första stegen brukar göra ont, men när du gått ett tag känns det mindre. Om du har gått hela dagen kan du få en molande värk framåt kvällen.

Till en början har du ont efter att du har ansträngt dig, men fortsätter du träna kommer smärtan också under själva aktiviteten.

Behandling


.

Person som cyklar på motionscykelFör att inte belasta underbenen kan det
vara bra att motionera på ett annat sätt,
till exempel genom att cykla.

Du bör vila från den aktivitet som utlöst besvären till dess att du inte längre har ont. Under tiden kan du motionera utan att belasta underbenen lika mycket, till exempel genom att cykla eller simma. Du bör också tänka på att ha stadiga och bra skor. Ibland kan ett ortopediskt inlägg hjälpa.

Går besvären inte över på några veckor kan du vända dig till en fysioterapeut, även kallad sjukgymnast, en kiropraktor eller en naprapat.

Om du har svåra och långvariga besvär kan du bli hjälpt av en operation. De flesta blir bra efteråt, men det tar minst tre månader innan man kan vara fysiskt aktiv som vanligt igen. 

När ska jag söka vård?

Om du inte blir bra från besvären på egen hand kan du kontakta en fysioterapeut eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2017-02-17
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Fotograf:

Jenny Hallström, 1177 Vårdguiden