NuvaRing

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Läkemedelsinformation

Läkemedelsinformation

 • Bilden visar en hand som håller i en p-ring.

  Ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

Vad är NuvaRing?

NuvaRing är ett preventivmedel i form av en ring, så kallad p-ring, som man själv sätter in i slidan. NuvaRing är receptbelagd.

NuvaRing innehåller de två hormonerna etinylestradiol och etonogestrel. De fungerar på ungefär samma sätt som kroppens egna könshormoner östrogen och gulkroppshormon. Etinylestradiol liknar östrogen. Etonogestrel är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort gulkroppshormon.

Själva ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

NuvaRing ska sitta kvar i slidan i tre veckor och har effekt hela den tiden och ytterligare en vecka.

Så fungerar medicinen

När NuvaRing sitter på plats i slidan avger den hormoner i låg dos hela tiden. Hormonerna tas upp i blodet via slemhinnan i slidan. Upptaget av hormoner i kroppen blir jämnare från en p-ring än från p-piller, då man tar en tablett om dagen.

NuvaRing skyddar mot graviditet framför allt genom att förhindra ägglossning. Gestagenet påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg får svårare att fästa och utvecklas där. Sekretet i livmoderhalsen blir också tjockare. Det gör det svårt för spermierna att ta sig upp genom livmoderhalsen till livmodern.

NuvaRing kan även lindra mensvärk.

Hur använder man NuvaRing?

Man sätter in och tar ut ringen själv. En läkare eller barnmorska kan visa hur man gör första gången. Ringen trycks ihop när man ska föra in den i slidan. NuvaRing ska sitta kvar i slidan under tre veckor.

Efter tre veckor tar man ut ringen, det vill säga på samma veckodag som man satte in den och ungefär samma tid på dygnet. Man tar ut ringen genom att ta tag i nederkanten med ett eller två fingrar.

När man har tagit ut ringen kan man kasta den tillsammans med övriga hushållssopor, helst i den påse ringen låg i från början. Spola inte ner ringen i toaletten. Man kan också lämna in den använda ringen på ett apotek.

Efter en vecka sätter man in en ny ring, också på samma veckodag och samma tid på dygnet. Under veckan utan NuvaRing får man oftast en mensliknande blödning. NuvaRing kan även användas i treveckorsperioder utan uppehåll emellan. Det kan vara en fördel för att minska mensbesvär. Man kan prata med sin läkare eller barnmorska om det.

Om man sätter in ringen på mensens första dag har man skydd mot att bli gravid från och med den första dagen. Om man sätter in den vid någon annan tidpunkt under menscykeln måste man försäkra sig om att man inte är gravid och använda kondom de första sju dagarna.

Om ringen har varit ute ur slidan

Man bör regelbundet kontrollera att NuvaRing sitter på plats i slidan. Ringen kan av misstag åka ut ur slidan, till exempel när man tar ut en tampong, vid samlag eller om man inte har satt in den riktigt. Man kan då skölja ringen i kallt eller ljummet vatten och sätta tillbaka den igen.

Om ringen har varit ute ur slidan i mer än tre timmar så kan skyddet mot graviditet ha minskat. Om det händer under de första 14 dagarna efter att ringen satts in, bör man sätta in den igen och använda annat skydd, till exempel kondom, om man har samlag under den närmaste veckan. Om ringen varit ute ur slidan mer än tre timmar under den tredje veckan efter insättandet, kan man välja mellan att sätta in en ny ring direkt eller invänta blödningen och sätta in den nya ringen sju dagar senare.

Glömt att ta ut ringen

Om man har glömt att ta ut ringen och kommer på det när den har varit insatt mellan tre och fyra veckor, finns skyddet mot graviditet fortfarande kvar. Man kan då ta ut ringen, vänta sju dagar och sedan sätta in en ny ring. Om ringen varit insatt mer än fyra veckor kan skyddet mot graviditet ha minskat. Man bör då rådgöra med en läkare eller barnmorska innan man sätter in en ny ring.

Glömt att sätta in ringen

Om man har glömt att sätta in en ny ring efter uppehållet, ska man sätta in en ny ring så snart man kommer ihåg det. Man bör använda annat skydd, till exempel kondom, om man har samlag under den närmaste veckan. Om man haft samlag under ett uppehåll som varat mer än sju dagar, finns en möjlighet att man blivit gravid. Då bör man göra ett graviditetstest.

Förvaring och hållbarhet

När man hämtar ut NuvaRing på apotek ska personalen notera datum på förpackningen. NuvaRing ska användas inom fyra månader från detta datum eller innan utgångsdatum, beroende på vilket som kommer först.

Ringen ska förvaras i aluminiumpåsen tills den ska användas.

Ringar som inte har använts

Ringar som man inte har använt och som man inte kommer att använda ska inte kastas i hushållsavfallet eller toaletten, utan lämnas in till ett apotek för att undvika att det verksamma ämnet sprids i naturen.

Viktigt

Man ska inte använda NuvaRing om man har haft blodpropp eller har ökad risk för blodpropp, till exempel om man har en nära släkting som fått en blodpropp före 50 års ålder.

Man ska inte använda p-ringen om man har eller har haft bröstcancer, underlivscancer, leversjukdom, eller blödningar från underlivet som man inte vet orsaken till. Man ska heller inte använda p-ringen om man har migrän med aura eller om man har en sjukdom som påverkar blodets förmåga att levra sig.

Om man har en kronisk sjukdom, som till exempel diabetes eller epilepsi, ska man tala med läkaren om detta innan man börjar använda p-ringen.

Man ska ta ut NuvaRing och kontakta en läkare eller barnmorska om man

 • får svår huvudvärk som man inte känner igen, eller om man ofta får huvudvärk
 • plötsligt får synförändringar
 • får kraftig klåda på kroppen
 • får en gulaktig färg på huden eller ögonvitorna
 • tror att man kan ha fått en blodpropp, till exempel om benet plötslig svullnar upp och gör ont
 • plötsligt får svårt att andas eller får ont i bröstet.

Om man tar andra mediciner samtidigt

Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.

Effekten av NuvaRing kan minska mycket eller utebli helt om man samtidigt använder till exempel

 • vissa läkemedel mot tuberkulos, till exempel rifampicin eller rifabutin som finns i bland annat Rimactan och Ansatipin
 • vissa läkemedel mot epilepsi som fenobarbital, fenytoin, karbamazepin som finns i till exempel Fenemal, Epanutin och Tegretol
 • vissa läkemedel mot hiv-infektion, till exempel ritonavir som finns i bland annat Norvir
 • medel som innehåller johannesört.

NuvaRing kan också påverka effekten av andra läkemedel, till exempel minska effekten av epilepsimedicinen lamotrigin som finns i bland annat Lamictal.

Biverkningar

En del som använder NuvaRing kan må illa eller få ont i huvudet, spända bröst, akne, ont i magen eller förändrad vikt. Andra kan känna sig nedstämda eller få minskad sexlust. Ibland kan man få flytningar, klåda och svampinfektion i underlivet eller känna obehag av ringen i slidan.

Ofta kan biverkningarna minska eller försvinna helt efter en tids behandling.

Om man fortfarande har biverkningar som är besvärande efter 3-4 månader bör man rådgöra med barnmorska eller läkare.

Graviditet och amning

Man ska inte använda NuvaRing när man är gravid. Om man blir gravid när man använder NuvaRing ska man ta ut ringen och kontakta sin läkare eller barnmorska.

P-ring ska inte användas under de första sex veckorna efter att man fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-ring oavsett om man ammar eller inte.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden är en kortfattad beskrivning av läkemedlet. Här kan du läsa mer om texternas innehåll och hur de tas fram.

Utbyte av läkemedel på apotek

När du köper läkemedel på recept erbjuder apoteket ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris. Detta kallas generiskt utbyte. 
Här kan du läsa mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel.
Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-12-03
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Marie Bixo, professor, gynekolog och förlossningsläkare, Södersjukhuset, Stockholm

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg