Provtagning och mätningar

Provtagning i Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

Ska du lämna prov inför ditt läkarbesök? I Västerbotten ska du i första hand vända dig till din hälsocentral för provtagning men provtagningsställen finns också på sjukhusen.

Inför provtagningen

Bra att veta när du ska lämna prov:

  • Ta med ett underlag eller en pappersremiss där det framgår vilka prover som läkaren vill att du ska lämna.
  • Om du ska lämna ett blodprov ska du sitta ner i en stol och vila cirka 15 minuter före provtagningen. Anledningen är att halten av många ämnen i blodet förändras vid rörelse eller stress.
  • Provtagningen kostar 200 kronor. Om du lämnar prov i samband med ett läkarbesök samma dag är provtagningen avgiftsfri. Kom ihåg att ta med högkostnadskort eller frikort om du har det.

Att lämna blodprov

Att lämna urinprov 

Gynekologisk cellprovtagning 

Var kan jag lämna prov?

Hälsocentralen

Alla hälsocentraler och sjukstugor har provtagning. Dit kan du vända dig när du behöver lämna ett prov inför ett besök på hälsocentralen eller en mottagning på sjukhuset. Öppettider och kontaktuppgifter till din hälsocentrals provtagning hittar du här på 1177.se.

Hälsocentraler och sjukstugor 

Sjukhuset

En del specialistmottagningar har egen provtagning. Det står i kallelsen om du ska lämna provet direkt på mottagningen. Annars går det lika bra på din hälsocentral.

Du kan också lämna prov hos laboratoriemedicin i Umeå och Skellefteå. Du som ska lämna prov i Lycksele kan göra det hos remitterande mottagning eller på Stenbergska hälsocentral.

En del prover kan du bara lämna hos laboratoriemedicin. Det står i kallelsen om du måste lämna provet där. Vägbeskrivning och information om öppettider för Laboratoriemedicins provtagningsställen hittar du här på 1177.se.

Laboratoriemedicin i Umeå

Laboratoriemedicin i Skellefteå

Till toppen av sidan