Vaccinläget för covid-19 i Stockholms län vecka 15

12 april: Nu kan även du som är född 1951 eller tidigare boka tid för vaccination mot covid-19. Läs mer här.

ALLERGIER OCH ÖVERKÄNSLIGHET

Matallergi

Att vara allergisk mot livsmedel, så kallad matallergi eller födoämnesallergi, betyder att man är allergisk mot någonting som man har ätit eller druckit. Vanligast är symtom på huden och från magen och tarmen, men symtomen kan variera mycket. De flesta besvär brukar försvinna genom att man undviker det som orsakar allergi.

Matallergi är vanligast hos barn. En del har kvar allergin när de blir vuxna. Du kan bli allergisk mot livsmedel som vuxen men det är inte lika vanligt.
Läs mer om matallergi hos vuxna i kapitlet nedan.

De vanligaste livsmedlen som du kan vara allergisk mot är:

  • mjölk
  • ägg.

De flesta barn som har haft komjölksallergi tål mjölk igen när de är i treårsåldern. Barn som är allergiska mot ägg blir oftast av med allergin när de är i sexårsåldern.

Andra allergier, till exempel jordnöt och nötallergi, har du oftast kvar livet ut.

Till toppen av sidan