UTSLAG OCH EKSEM

Toxiskt utslag hos nyfödda

Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallat toxiskt utslag. Det är små, röda, ofta knottriga utslag som försvinner av sig själva.

Det är vanligt att nyfödda barn har prickar, utslag eller torr fjällande hud, och det är oftast inget du behöver göra något åt. Toxiskt utslag är ett mycket vanligt utslag som kommer kort efter födseln. Under fosterlivet i magen är barnet omgivet av en steril miljö. När barnet föds möter det mycket mikroorganismer, och utslagen är en ofarlig reaktion på den nya miljön. Det smittar inte.

Utslagen kallas också hormonprickar eller hormonplitor. På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum.

Symtom

Toxiskt utslag.

Utslagen kommer när barnet är en till fyra dagar gammalt. De visar sig som röda, oregelbundna utslag av varierande storlek, mellan två och tio millimeter. Oftast ser eller känner du små knottror som blir gulvita när du trycker på huden. Knottrorna kan också likna små varblåsor, men de är inte infekterade. De finns framför allt på bröstkorgen och magen, och ibland även på armarna, låren och i ansiktet. Toxiskt utslag ger inga speciella symtom.

Utslagen försvinner av sig själv inom några dagar till veckor. Det behövs ingen behandling.

Söka vård

Även om toxiskt utslag är ofarligt och går över av sig själv, kan du kontakta BVC för att få hjälp att reda ut vilken sorts utslag barnet har.

Om barnet förutom utslagen även har feber eller mår dåligt på andra sätt, till exempel inte är lika piggt som vanligt, kan utslagen bero på andra orsaker. Det kan till exempel vara en infektion. Då behöver du söka vård direkt på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

 

Till toppen av sidan