Olika typer av fel
Det händer att skador på läkemedel uppkommer vid transport eller lagring. Exempel på fel är trasiga tabletter, kapslar eller förpackningar.
Det kan hända att bipacksedeln, det vill säga informationsbladet som följer med förpackningen är felaktig. Den kan till exempel vara på ett annat språk än svenska.
Fel kan uppkomma under tillverkningen, till exempel felaktig konsistens på salvor eller krämer eller att läkemedlet har felaktig färg, lukt eller smak. Du kan fråga på ett apotek om du är osäker på om läkemedlet ser ut som det ska.
Andra fel som kan förekomma är tekniska fel, till exempel att sprejer, inhalatorer eller sprutor inte fungerar som de ska.
Av alla de läkemedelsförpackningar som säljs i Sverige är det bara en mycket liten del som är felaktiga på något sätt.
Biverkning eller utebliven effekt
Ibland kanske du får olika besvär när du har tagit ett läkemedel. Det är då oftast en biverkning av läkemedlet. De flesta läkemedel kan orsaka biverkningar och det är i sig ingen orsak till en reklamation, utan något du ska ta upp med din läkare. Men om du misstänker att biverkningarna beror på att det är något fel på läkemedlet ska du reklamera. Detsamma gäller om du upplever att effekten hos ett läkemedel som du brukar ta uteblir eller har förändrats.
Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror just på läkemedlet, du behöver inte vara säker. På Läkemedelsverkets webbplats kan du rapportera direkt eller skriva ut en blankett och skicka in.