ATT VÄLJA VÅRDMOTTAGNING

Välja vårdcentral i Västra Götaland

Innehållet gäller Västra Götaland

Du kan själv välja vilken vårdcentral du vill söka vård på. Det kan vara en vårdcentral nära hemmet eller jobbet. Du kan också välja en vårdcentral i en annan region.

Så här väljer du

Du kan vända dig till vilken vårdcentral du vill. Du kontaktar den vårdcentral du vill tillhöra och kan boka tid genom att ringa till vårdcentralen. Om du är folkbokförd i Västra Götaland kan du även beställa tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster

Valet av vårdcentral är personligt, därför behöver varje familjemedlem välja den vårdcentral de vill tillhöra. För barn upp till 16 år är det vårdnadshavaren som väljer.

Du kan välja att tillhöra en särskild vårdcentral, det kallas för att lista sig. För att välja att tillhöra en vårdcentral måste du fylla i en listningsblankett som du får av den vårdcentral du vill lista dig på. Om du är folkbokförd i Västra Götaland kan du gå in och lista dig via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Om du inte gör ett aktivt val blir du automatiskt listad på den vårdcentral som ligger närmast din folkbokföringsadress. Om du inte vill vara listad på den vårdcentralen tar du kontakt med den vårdcentral du vill tillhöra istället.

Personer med skyddad identitet kan inte lista sig på en mottagning. Det behövs inte heller då de alltid ska behandlas som en listad patient oavsett vilken vårdcentral de går till.

 

Vad gäller vid besöket?

Om du besöker en annan vårdcentral än den du är listad på får du betala en högre patientavgift. För ett läkarbesök betalar du 100 kr om du går till den vårdcentral du är listad på, men 300 kr om du går till en annan vårdcentral. 

Om du besöker en vårdcentral i en annan region är det deras patientavgifter som gäller.

Om du är folkbokförd i en annan region och väljer att söka vård i Västra Götaland betalar du den högre patientavgiften. Om du väljer att lista dig på vårdcentralen i Västra Götalandsregionen betalar du den lägre patientavgiften

Om du är folkbokförd i en annan region och väljer att söka vård i Västra Götaland är det din egna regions regler för sjukresor som gäller.

I Västra Götaland behöver du aldrig ha en remiss för att besöka en vårdcentral men om du besöker en annan region kan de ha särskilda remissregler, då är det dessa som gäller.
Läs mer om remisskrav inom öppenvården hos SKR, Sveriges kommuner och regioner

Hitta vårdcentral

I tjänsten Hitta vård hittar du alla vårdcentraler i Västra Götaland och i hela Sverige. 

Välja vårdcentral i en annan region

Du kan också välja att söka vård på en vårdcentral i en annan region. Det gör du genom att ta kontakt med den vårdcentral du vill besöka och boka en tid. Du kan också välja att tillhöra en vårdcentral i en annan region. Olika regioner har olika regler för val av vårdcentral. Läs mer om hur det fungerar i den region du vill byta till, klicka på den region som du är intresserad av i listan längre ner på sidan.

Din journal

Om du väljer att söka vård på en vårdcentral i en annan region än där du är folkbokförd kommer de inte automatiskt att kunna se din gamla journal. Därför kan det vara bra att kontakta din gamla vårdcentral och berätta att du byter och vart du byter. Berätta också på din nya vårdcentral var du gått tidigare, så kan de hjälpa till att överföra journalen, om det behövs. Det är du som bestämmer om du vill att din nya vårdgivare ska kunna se dina gamla journaler eller inte.

Frågor och svar

1. Hur gör jag för att byta vårdcentral?
1177 Vårdguidens e-tjänster under menyvalet vårdmottagningar kan du se vilken vårdcentral du är listad på och göra ett nytt vårdval.

Om du har problem när du försöker välja vårdcentral via webben, mejla till vgprimarvard@vgregion.se, vid tekniska problem kontakta supporten för 1177 Vårdguidens e-tjänster.

2. Kan jag gå in på vårdcentralen och göra mitt val där?
Ja.

3. Från och med när gäller mitt val?
Ditt val gäller dagen efter det att vårdcentralen registrerat ditt val. 

4. Vad händer om jag inte väljer?
Då blir du automatiskt tilldelad den vårdcentral som ligger närmast din folkbokföringsadress.

5. Vilka vårdcentraler kan jag välja mellan?
Läs mer om Vårdval Vårdcentral och se en lista över valbara vårdcentraler.

6. Hur vet jag vilken vårdcentral jag ska välja?
Ring och prata med den vårdcentral du är intresserad av för att höra vad de kan erbjuda.

7. Ska alla invånare välja?
Alla invånare över 16 år kan välja vårdcentral. För barn och ungdomar under 16 år väljer vårdnadshavaren.

8. Vi har delad vårdnad, vem väljer åt barnet?
Föräldrarna får komma överens om vilket som blir det bästa för barnet. Det är alltid möjligt att gå till vilken vårdcentral man vill. För barn är det alltid kostnadsfritt oavsett vilken vårdcentral han eller hon går till.

9. Kan jag välja en särskild läkare på vårdcentralen?
Det går inte att lista sig på en läkare, men om det finns önskemål att få en fast läkarkontakt så kan de flesta vårdcentralerna erbjuda detta. Personer med tex kroniska sjukdomar som har regelbunden kontakt med vårdcentralen har rätt till en fast läkare. Hör gärna med vårdcentralen vad de kan erbjuda.

11. Vad gäller för äldre som bor på sjukhem/äldreboende?
De väljer också vårdcentral antingen själva eller via god man. Personalen på äldreboendet kan i regel hjälpa till.

12. Kan jag ändra mig och välja om?
Ja, du kan byta när du vill. Kontakta den vårdcentral du vill välja eller gå in på webben. Ditt nya val börjar nästa dag. Men det finns ett önskemål från Västra Götalandsregionen att det ska bli en kontinuitet mellan patient och vårdgivare.

13. Kan jag välja en vårdcentral där jag arbetar?
Ja, du kan välja vilken vårdcentral som helst i hela Västra Götaland. Det behöver inte vara den som ligger närmast. 

14. Hur gör jag för att skaffa e-legitimation?
Gå in på www.e-legitimation.se och läs mer om hur du skaffar e-legitimation.

15. Kan vårdcentralen neka mitt val?
Nej, vårdcentralen kan inte neka ditt val. 

16. Kan jag bli nekad vård om jag går till en annan vårdcentral än den jag har valt?
Nej. Har du akuta problem tar vårdcentralen emot oavsett om du är listad där eller inte.Det sker efter en medicinsk bedömning/prioritering. 

17. Följer min journal med om jag byter till en annan vårdcentral?
Din journal följer inte med automatiskt. Journal får aldrig flyttas utan ditt medgivande. Prata med personalen på din nya vårdcentral om du vill att din journal ska beställas/överföras.

18. Vad händer med mig när min vårdcentral stänger?
Du kommer att bli informerad om att den ska stänga och du kan då välja en annan vårdcentral. Om du inte har gjort något val blir du automatiskt tilldelad den vårdcentral som ligger närmast din folkbokföringsadress.

Vill du veta mer?

Har du fler frågor om ditt val av vårdcentral? Mejla till vgprimarvard@vgregion.se, vid tekniska problem kontakta supporten för 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Till toppen av sidan