Behandling
En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor. Du ska låta bli att belasta den skadade muskeln några dagar, men fortsätta att röra den. Det gör att blodcirkulationen i muskeln ökar och skadan läker fortare. Det är viktigt att du tränar upp muskeln igen innan du börjar med de aktiviteter du höll på med innan bristningen.
Du kan lägga på ett tryckförband med en elastisk binda eller kläder om muskeln svullnar upp. Förbandet ska dras åt hårt och sitta kvar i cirka 20 minuter. Efteråt kan du sätta på förbandet igen, men inte dra åt lika hårt.
Det kan göra mindre ont om du kyler ner det skadade området. Det gör du genom att lägga is i en plastpåse. Ispåsen bör inte läggas direkt på huden, eftersom kylan kan göra skada. Du kan lägga en tröja eller en handduk emellan för att skydda huden. Om du har ont kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Du kan också få hjälp av en fysioterapeut, även kallad sjukgymnast.
Operation
En del större muskelbristningar läker av sig själva, medan du kan behöva opereras för andra. Vid en operation brukar läkaren sy ihop muskeln där den har gått sönder.