Olika sätt att föda barn

Kejsarsnitt

Ett kejsarsnitt är en slags förlossning. Det är en operation där en läkare gör ett snitt i magen och livmodern och lyfter ut barnet ur magen. Kejsarsnitt kan vara planerade, akuta eller omedelbara. Det beror på hur bråttom det är att få ut barnet. Det finns olika anledningar till att det blir kejsarsnitt.

I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt.

Västernorrland

Planerat kejsarsnitt i Västernorrland

Kejsarsnitt görs vid Örnsköldsviks sjukhus och Sundsvalls sjukhus. Tidpunkten för planerat kejsarsnitt avgörs av läkare - vanligast är ungefär en vecka innan beräknad förlossning.

Vad händer efter kejsarsnittet?

Precis som efter en vaginal förlossning rekommenderas tidig hud-mot-hudkontakt med barnet och att barnet får suga på ditt bröst så snart det är möjligt.

Du får värktabletter regelbundet under vårdtiden på BB: Alvedon 500 mg 2 tabletter 3 ggr/dag tillsammans med Ibumetin 400 mg 1 tablett 3 ggr/dag, som du rekommenderas fortsätta med hemma de första dagarna efter operationen. 

Inga stygn

Det finns inga stygn som behöver tas bort. Det yttersta förbandet tas bort dagen efter operationen. Tejpen på såret får sitta i upp till 10 dagar. Du kan duscha på tejpen.

Vårdtiden anpassas individuellt. Om du är frisk och barnet mår bra räknar vi med att du dagen efter kejsarsnittet åker hem. I Sundsvall finns även möjlighet att stanna något dygn ytterligare på Vårdhotellet Skvadern.

En film om hur ett kejsarsnitt går till.

Till toppen av sidan