Vaccinationer

Var vaccinerar jag mig inför en utlandsresa?

Innehållet gäller Västerbotten

Om du behöver vaccinera dig inför en utlandsresa kan du boka tid på ett antal platser i regionen. Det är viktigt att boka in en tid som ligger minst fem veckor före avresan.

Hit vänder du dig

Kontakta din hälsocentral, sjukstuga eller infektionsmottagningen i Umeå om du behöver vaccinera dig innan du åker på en utlandsresa.

Du kan även vaccinera dig hos Vaccinationscentrum Skellefteå.

På flera av länets hälsocentraler kan du få rekommenderade resevaccinationer och hälsoråd inför en resa utomlands.

För att få veta vad som gäller på just din hälsocentral måste du kontakta den, antingen genom att ringa eller genom att logga in och använda e-tjänsterna

Före vaccinationsbesöket

Till vaccinationsbesöket ska du ta med dig uppgifter om tidigare vaccineringar, eftersom hälsocentralen, sjukstugan eller infektionsmottagningen endast har information om de vaccinationer som har gjorts där. Har du ett vaccinationskort och/eller Världshälsoorganisationens, WHO:s, gula vaccinationscertifikat ska du ta med dem också.

Om du vill vaccinera dig på infektionsmottagningen i Umeå ska du fylla i blanketten Hälsodeklaration inför resevaccination. Den finns också på engelska. Blanketten skrivs ut och fylls i och sedan tar du med den till vaccinationstillfället. Blanketten finns också i pappersform på infektionsmottagningen. 

Blanketten Hälsodeklaration inför resevaccination, pdf, öppnas i nytt fönster

Blanketten Hälsodeklaration inför resevaccination på engelska, pdf, öppnas i nytt fönster

Vad kostar det?

Ett besök för vaccinering kostar 300 kronor. Du betalar också kostnaden för själva vaccinet.

Om du behöver en läkarundersökning i samband med vaccineringen betalar du i stället avgiften för ett läkarbesök plus kostnaden för vaccinet.

Ett läkarbesök kostar 300 kronor.

Behöver du ett vaccinationsintyg för en utlandsresa får du betala en kostnad för det. Du kan läsa mer på sidan Avgifter för intyg i Västerbotten.

Till toppen av sidan