Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Tandvård

Till dig som ska få tandställning i Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

Du kan behöva en tandställning när tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller något annat i bettet behöver förbättras. Behandlingen kallas tandreglering och kan innebära en minskad risk att få tandproblem senare i livet. Tandställning är vanligast hos unga, men kan användas i alla åldrar.

Den här texten riktar sig till dig som bor i Västerbottens län och ska få tandställning.

Det är viktigt att du läser igenom informationen inför ditt besök. Om det är något du inte förstår kan du ställa frågor till den tandläkare du träffar.

Vad är tandställning?

Den vanligaste typen av tandställning sitter fast på tänderna och brukar kallas för räls. Den sitter fast under hela behandlingstiden.

Tandläkaren sätter fast metallplattorna på tänderna med lim. Det känns inte och du behöver ingen bedövning.

En fast tandställning består av metallplattor och en metallbåge.

Hur lång tid har man tandställning?

Det är olika hur länge man har tandställning, men det vanligaste är mellan ett och tre år.

Om det ofta lossnar bågfästen eller om du inte använder gummidragen mellan käkarna som planerat tar behandlingen längre tid. Det betyder att du till viss del själv kan påverka hur lång behandlingstiden blir.

Du får information av din tandläkare vad som gäller just dig.

Första tiden med tandställning

Det är vanligt att ha ont i tänderna de första dygnen efter att tandställningen satts in. Det kan också kännas ömt när du har varit på återbesök och gjort justeringar i tandställningen. Det är ofarligt och ömheten försvinner oftast efter några dygn.

Vill du så kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Om du tar smärtstillande läkemedel som också är inflammationsdämpande som till exempel ibuprofen kan det försena tandförflyttningarna. Men om det endast gäller en kortare period har det oftast ingen eller väldigt liten betydelse för den totala behandlingstiden.

Tandställningen kan kännas stor och klumpig och det kan skava på läpparna och kinderna. Det kan du lindra genom att sätta lite vax på tandställningen. Då brukar det skava mindre och kännas bättre. Vaxet får du med dig hem av tandläkaren och du kan sätta på det själv.

Flera återbesök hos tandläkaren

Med jämna mellanrum behöver du komma för kontroll och justering av tandställningen. Vanligtvis är det ungefär åtta veckor mellan besöken men det kan variera. Ibland kan det vara så kort tid som en vecka mellan besöken.

Viktiga råd när du har tandställning

När du har tandställning ökar risken att få hål i tänderna, inflammation i tandköttet och missfärgningar på tänderna. Det kan du undvika genom att ta hand om dina tänder på ett bra sätt.

Borsta tänderna noga

Det är svårare och tar längre tid att borsta tänderna när man har tandställning. Men det är viktigt att du borstar tänderna noggrant varje morgon och kväll.

Var också noggrann med att hålla rent runt tandställningen när du ätit. Matrester som fastnat i tandställningen kan annars leda till vita fläckar eller andra missfärgningar på tänderna.

Var försiktig med hård mat och undvik godis

Du kan äta all vanlig mat men tänkt på att hård eller seg mat kan göra så att bågfästen lossnar. Vill du till exempel äta morötter så kan det vara bra att koka eller riva dem. Frukt med hårt skal, till exempel äpplen, kan du gärna riva eller dela.

Undvik godis, läsk och energidrycker eftersom det ökar risken för att få hål i tänderna. Hårda och sega godisar är också en vanlig orsak till att bågfästen på tänderna lossnar. Det kan i sin tur bidra till att tiden du har tandställningen måste förlängas.

Biverkningar

När man har tandställning så kan tandrötterna bli lite kortare än de var före behandlingen. Oftast har det ingen betydelse och tanden sitter fast bra ändå.

Om du får en stöt eller ett slag mot munnen när du har tandställning finns det risk för att tänderna blir skadade. En sådan skada kan innebära att tanden måste rotbehandlas, men det är ovanligt.

När tandställningen har tagits bort

Vid en tandreglering går det aldrig att garantera att tänderna inte ändrar läge efteråt.

Det finns olika saker man kan göra för att de ska ändras så lite som möjligt. Du kan till exempel få en tunn plastskena eller gomtandställning som du sover med under natten. Ett annan vanlig metod är att ha en limmad tråd bakom framtänderna.

Du kan alltid fråga hur stor risken är för att dina tänder ska flytta sig tillbaka. Tandläkaren kan redan innan tandregleringen berätta för dig om dina förutsättningar.

Avgifter

Bedömning om du får kostnadsfri tandreglering

Barn och ungdomar upp till och med det år de fyller 23 år kan få kostnadsfri tandreglering och tandställning om de har en bettavvikelse som gör det svårt att bita och tugga. Det är specialisttandläkaren som utifrån regelverket bedömer bestämmer om tandregleringen är kostnadsfri.

Från det år du fyller 24 år får du betala behandlingen själv.

Förlust av tandställning eller skena

Tappar du bort din tandställning eller skena så måste du betala en avgift. Är du upp till 23 år och har behov av en ny tandställning är avgiften 500 kronor. Från det år du fyller 24 år måste du betala hela kostnaden för en ny tandställning. 

Avgift för uteblivet eller sent avbokat besök

Om du avbokar ditt besök sent eller uteblir från besöket måste du betala en avgift.

Läs mer om avgifter hos Folktandvården i Västerbotten.

Läs mer på 1177.se

Mer information om varför man får tandställning finns i texten Tandställning – tandreglering.

Till toppen av sidan