Ben och fötter

Råd vid problem med fötterna

Innehållet gäller Västerbotten

Många besvär i muskler och skelett kan du lindra genom att använda bra skor. Det är viktigt att använda bra skor både utomhus och inomhus.

Om du har problem med fötterna ska du se över dina skor och se till att du har bra och funktionella skor. En bra sko är också en förutsättning för att en behandling med till exempel fotbäddar ska fungera.

Du kan ofta själv lindra fotbesvär med olika produkter som du kan köpa i sjukvårdsbutiker, hälsokostaffärer, apotek, skoaffärer, sportbutiker, hos fotvårdsspecialister eller genom att beställa på internet. Du kan också lindra dina besvär genom att besöka en fotvårdare eller fysioterapeut, tidigare kallad sjukgymnast.

Skor som är bra för fötterna

Det här kan du tänka på för att hitta ett par skor som är bra för dina fötter:

  • Skorna ska vara stadiga och sitta stabilt runt hälen.
  • Det är bra med skor som har en tjock, stabil och stötdämpande sula.
  • En klackhöjd på 10–20 mm är lämpligt. Då är klacken inte för hög men inte heller helt platt. Om klacken är för hög kan det öka belastningen på framfoten. Det kan vara besvärligt för dig som har ont eller är stel i framfoten. Om det inte finns någon klack alls så kan det leda till problem för dig om har ont eller är instabil kring häl och fotled.
  • Skor som har snörning sitter oftast bäst på foten. Kardborrband går också bra om du har svårt att knyta.
  • Se till att skorna ger plats för tårna på både bredden, höjden och längden. Skon bör vara cirka 10 mm längre än foten. För att minska tryck på tårna bör det också vara mjukt material i skons tåparti.

Promenadskor eller joggingskor lindrar ofta många besvär tack vare sulans utformning, särskilt om du har en öm framfot. En avrundad form på sulan framtill skapar en form av rull i steget som minskar belastningen på tålederna.

Till toppen av sidan