Sjukresor och färdtjänst

Patientboende – patienthotell

Du som reser långt för en behandling eller undersökning kan behöva övernatta i den stad där du får vård. Ibland finns möjligheten att bo på ett så kallat patientboende eller patienthotell.

Det är reglerna i regionen där du är folkbokförd som gäller för dig. Välj region högst upp på sidan för att få rätt information.

Var finns patientboenden?

Ett patientboende ligger i närheten av det sjukhus eller den mottagning som du ska besöka.

Boenden för barn och deras familjer

På vissa sjukhus finns det boenden som är anpassade för barn som får vård. Där kan barn bo tillsammans med närstående under tiden behandlingen pågår.

Västerbotten

Lycksele lasarett

På Lycksele lasarett finns övernattningsrum. De är i första hand till för dig som patient eller närstående med lång resväg till lasarettet. Det är oftast mottagningen eller kliniken som bokar boendet, men du kan också boka på egen hand.

Mer information om boende på Lycksele lasarett

Norrlands universitetssjukhus

På sjukhusområdet finns Hotell Björken.

På Hotell Björken finns hotellrum för patienter och närstående. Det är ett hotell med eget boende, utan vårdpersonal. Hotellet tar också emot andra gäster men prioriterar patienter från norra sjukvårdsregionen. Det är oftast mottagningen eller kliniken som bokar boendet. Du får instruktioner från mottagningen eller kliniken om du behöver boka boendet själv.

Mer information om boende nära Norrlands universitetssjukhus

Hjältarnas hus i Umeå

Hjältarnas hus är ett boende för familjer med sjuka barn från norra sjukvårdsregionen som vårdas på Norrlands universitetssjukhus. Det är behandlande läkare eller avdelningschef på någon av barnavdelningarna som bokar boendet.

Hjältarnas hus

Skellefteå lasarett

Skellefteå lasarett har inget eget patientboende.

Vem kan bo på ett patientboende?

Det är personalen i regionen där du är folkbokförd som beslutar om du kan bo på ett patientboende. 

Hur fungerar ett patientboende?

Ett patientboende fungerar ungefär som ett vanligt hotell. Tanken är att du som bor där inte har behov av vård dygnet runt. Du sköter dig därför själv så mycket som det går.

De flesta boenden serverar frukost. På en del boenden finns det också en restaurang där du kan äta lunch och middag. Ibland finns det kök där du kan laga egen mat.

På vissa patientboenden finns det vårdpersonal tillgänglig.

Vad kostar det?

Vad det kostar att bo på ett patientboende varierar mellan regionerna. I en del regioner är det kostnadsfritt och i andra regioner får du betala en mindre kostnad själv.

Oftast ingår endast frukost och du får betala för övriga måltider under dagen.

Västerbotten

Vad kostar det i Västerbotten?

Som patient betalar du ingenting för att bo på ett patientboende, men närstående kan få betala en avgift. För att boendet ska vara kostnadsfritt för dig som närstående behöver du en remiss från den region där du är folkbokförd.

Priser för att bo på Hotell Björken

Mejla bostaderna@regionvasterbotten.se eller ring 0950-395 15 för att få information om pris för övernattningsrum i Lycksele.

Läs mer på 1177.se

Sjukresor

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan