STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT på nätet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT på nätet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

De flesta regioner erbjuder KBT på nätet. För att få information om vad gäller i din region, se till att du valt rätt region i regionväljaren högst upp på sidan.

Vad innebär det att få behandling med KBT?

Kognitiv beteendeterapi, KBT, går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i ditt liv. Behandlingen syftar till att du ska kunna förändra din vardag, och må bättre på sikt. KBT är den terapiform som oftast rekommenderas vid depression och ångest. Under behandlingen får du uppgifter och övningar som du utför på egen hand. Läs mer om olika terapiformer här.

KBT-behandling erbjuds ofta via internet. Fördelen med det är att du då får tillgång till behandlingen i din vardag, och kan göra dina uppgifter var och när det passar dig.

Under behandlingen har du möjlighet att skicka meddelanden och frågor till behandlaren. Hen svarar på frågor och stöttar dig med de uppgifter och övningar du gör.  Behandlingen pågår i mellan fyra och femton veckor, beroende på behandlingsprogram.

Person som sitter med en bärbar dator.
När du får terapi via nätet kan du ta del av behandlingen och göra dina uppgifter när det passar dig

Hur gör jag för att få KBT på nätet?

För att ansöka om KBT på nätet kan du göra på flera sätt. Det finns både behandlingar som erbjuds i din region, och behandlingar som du kan få oavsett var i landet du bor. 

Du kan börja med att kontakta din vårdcentral eller psykiatriska mottagning. De kan ofta hänvisa dig vidare till KBT på nätet eller göra en bedömning om andra insatser är lämpliga. Logga in till dina behandlingar här.

Du kan även söka KBT-behandling direkt via Region Stockholm, oavsett var i landet du bor. Här kan du läsa mer om vilka behandlingar som finns och hur du gör för att anmäla dig.

Du som är spelberoende, alkoholberoende eller cannabisberoende kan söka behandling via Beroendecentrum i Stockholm, oavsett var i Sverige du bor. Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Västerbotten

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler ditt intresse för KBT på nätet genom att kontakta din hälsocentral.

Du kan även göra en intresseanmälan genom att logga in på 1177.se om du har något av följande besvär:

 • ångest
 • nedstämdhet
 • depression
 • sömnproblem
 • stress
 • låg självkänsla.

Så här gör du

 1. Logga in 
 2. Välj Alla övriga tjänster.
 3. Välj Stöd och behandling.
 4. Under Tillgängliga stöd- och behandlingsprogram väljer du Region Västerbotten.
 5. Välj den typ av behandling du vill göra en intresseanmälan till.

När du har skickat in din intresseanmälan kommer du att bli kontaktad av vårdpersonal för bedömning om behandling via nätet passar för dig.

Om ni kommer fram till att internetbehandling skulle vara något för dig, kan du påbörja behandlingen inom ett par dagar. Bedömer ni däremot att internetbehandling inte är det bästa alternativet för dig kommer du att få kontakt med en behandlare som går igenom andra behandlingsalternativ tillsammans med dig.

Så går behandlingen till

Det behövs alltid en bedömning om behandlingen passar för dig, innan du påbörjar den. Bedömningen sker vanligen via ett vårdbesök. Ibland kan besöket ske via videosamtal.

När behandlingen börjar får du logga in på en webbplats för att läsa om och arbeta med innehållet i behandlingen. Behandlingen kan bestå av texter, filmer, ljudfiler och övningar. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika moduler.

Varje vecka går du igenom en ny modul, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Vanligen ingår att du varje vecka får fylla i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Västerbotten

Vem kan få behandlingen?

För att behandlingen ska ge resultat är det viktigt att du känner dig motiverad att göra en förändring av din situation. Varje vecka behöver du avsätta ungefär två timmar som du fördelar på flera tillfällen.

För att kunna genomgå behandlingen måste du uppfylla följande:

 • Du är minst 18 år.
 • Du kan läsa och skriva på svenska.
 • Du har en viss datorvana.
 • Du har tillgång till internet och dator, surfplatta eller smarttelefon varje dag.

Vad kostar det?

Du betalar 100 kr per avsnitt upp till högkostnadsskyddet

Vad behöver jag för att komma igång?

Du behöver en dator, surfplatta eller smarttelefon. Du väljer det som passar dig och kan växla mellan olika enheter.

Programmet funkar bäst med en snabb internetuppkoppling. Använder du till exempel mobilt bredband kan det ta längre tid att starta filmer, ljud och bildspel.

Du loggar in på 1177.se för att påbörja behandlingen. För att logga in behöver du e-legitimation, till exempel BankID. 

Så loggar du in på 1177.se

Så startar du stöd eller behandling via nätet

Support

Om du har problem med din inloggning eller andra funktioner på stöd- och behandlingsplattformen ska du kontakta vår support.

Support för e-tjänster – kontaktformulär.

Telefon: 0770-72 00 00

Har du frågor om din behandling eller ditt stöd skickar du ett meddelande till din behandlare under fliken Meddelanden.

Hur vet jag om behandlingen passar mig?

Behandlingen kan bland annat erbjudas dig med depressionsocial ångestpaniksyndrom, OCD - tvångssyndrom eller dysmorfofobi - BDD. Den kan även hjälpa dig som har sömnsvårigheter, tinnitusstress eller IBS – känslig tarm.

Du behöver ta dig den tid som behövs, ofta en timme per dag. Du behöver ha tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling.

Behandlingen ger dig möjlighet att arbeta självständigt. Den ska kunna passa in i ditt liv rent praktiskt, och du ska också vilja göra arbetet för att nå de resultat du önskar.

Till toppen av sidan