STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT via internet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT via internet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

De flesta regioner erbjuder KBT via internet. För att få information om vad gäller i din region, se till att du valt rätt region i regionväljaren högst upp på sidan.

Vad innebär det att få behandling med KBT?

Kognitiv beteendeterapi, KBT, går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i ditt liv. Behandlingen syftar till att du ska kunna förändra din vardag.

Under behandlingen får du uppgifter och övningar som du gör på egen hand. KBT är den terapiform som oftast rekommenderas vid depression och ångest. Läs mer om olika terapiformer här.

KBT-behandling erbjuds ofta via internet. Fördelen med det är att du då får tillgång till behandlingen i din vardag, och kan göra dina uppgifter var och när det passar dig.

Under behandlingen har du möjlighet att skicka meddelanden och frågor till behandlaren. Hen svarar på frågor och stöttar dig med de uppgifter och övningar du gör.  Behandlingen pågår i mellan fyra och femton veckor, beroende på behandlingsprogram.

Person som sitter med en bärbar dator.
En fördel med behandling via internet är att behandlingen ständigt är tillgänglig. Behöver du mer tid till någon uppgift kan du själv bestämma dig för att lägga mer tid på den, eller ta en paus och fortsätta senare.

Så går behandlingen till

Det behövs alltid en bedömning om behandlingen passar för dig, innan du påbörjar den. Bedömningen sker vanligen via ett vårdbesök. Ibland kan besöket ske via videosamtal.

När behandlingen börjar får du logga in på en webbplats för att läsa om och arbeta med innehållet i behandlingen. Behandlingen kan bestå av texter, filmer, ljudfiler och övningar. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika moduler.

Varje vecka går du igenom en ny modul, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Vanligen ingår att du varje vecka får fylla i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Västerbotten

Vem kan få behandlingen?

För att behandlingen ska ge resultat är det viktigt att du känner dig motiverad att göra en förändring av din situation. Varje vecka behöver du avsätta ungefär två timmar som du fördelar på flera tillfällen.

För att kunna genomgå behandlingen ska du också

  • vara bosatt i Västerbottens län
  • vara minst 18 år
  • kunna läsa och skriva på svenska
  • ha en viss datorvana
  • ha tillgång till internet och dator, surfplatta eller smarttelefon varje dag

Vad kostar det?

Du betalar 200 kr per avsnitt upp till högkostnadsskyddet

Vad behöver jag för att komma igång?

Du behöver en dator, surfplatta eller smarttelefon. Du väljer det som passar dig och kan växla mellan olika enheter.

Programmet funkar bäst med en snabb internetuppkoppling.

Använder du till exempel mobilt bredband kan det ta längre tid att starta filmer, ljud och bildspel.

Du loggar in på 1177.se för att påbörja behandlingen. För att logga in behöver du e-legitimation, till exempel bank-id. Du som inte har möjlighet att logga in med e-legitimation kan logga in med lösenord och sms.

Så startar du stöd eller behandling via nätet

Support

Om du har problem med din inloggning eller andra funktioner på stöd- och behandlingsplattformen ska du kontakta vår support.

Kontaktformulär: 1177.se/e-tjanster-support

Telefon: 0770-72 00 00

Har du frågor om din behandling eller ditt stöd skickar du ett meddelande till din behandlare under fliken Meddelanden.

Hur vet jag om behandlingen passar mig?

Behandlingen kan bland annat erbjudas till dig med depressionsocial ångestpaniksyndrom, OCD - tvångssyndromsömnsvårigheter och stress. Den kan även hjälpa mot dysmorfofobi - BDD, tinnitus och IBS – känslig tarm.

Behandlingen ger dig möjlighet att arbeta självständigt. Den ska kunna passa in i ditt liv och du ska vilja göra arbetet.

Du behöver ta dig den tid som behövs, ofta en timme per dag. Du behöver en dator eller en mobiltelefon med internetuppkoppling.

Hur gör jag för att få KBT via internet?

För att se vilka behandlingsprogram som finns i din region, och ansöka om KBT via internet, kan du göra på tre sätt:

  • Logga in på 1177.se. Där ser du vilka behandlingar som erbjuds i din region och hur du anmäler dig.
  • Kontakta din vårdcentral eller psykiatriska mottagning. De kan ofta hänvisa dig vidare till KBT via internet eller göra en bedömning om andra insatser är lämpliga.
  • Sök behandling via internetpsykiatri i Region Stockholm, oavsett var i landet du bor. Här kan du läsa mer om hur du gör för att anmäla dig.

Det finns också privata företag som erbjuder KBT via internet.

Västerbotten

Hur anmäler jag mig?

För att anmäla ditt intresse för KBT via nätet tar du kontakt med din hälsocentral eller din sjukstuga och bokar ett läkarbesök. Om läkaren bedömer att behandlingen passar dig får du ett uppföljande samtal på telefon med en KBT-behandlare. Då får du även veta lite mer om hur KBT via nätet går till. Om ni kommer fram till att en sådan behandling skulle vara något för dig, kan du påbörja behandlingen inom ett par dagar.

Till toppen av sidan