STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT på nätet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Fördelen med att få behandling via internet gör att du kan få tillgång till behandlingen var du vill och när det passar dig. Behandlingen kräver att du är aktiv och motiverad.

KBT är en form av terapi som hjälper dig att bli medveten om de tankar, känslor och beteenden som ligger till grund för att du mår psykiskt dåligt, och stöttar dig att göra förändringar för att kunna må bättre. Läs mer om olika terapiformer här.

Internetbehandling med KBT kan bland annat erbjudas till dig som lider av exempelvis depression, social ångest , paniksyndrom, OCD - tvångssyndrom, sömnbesvär och stress.

Vilka erbjuder internetbehandling?

I en del regioner kan det finnas möjlighet att få behandling med KBT via internet. Innan du påbörjar behandlingen kan du ibland behöva träffa en psykolog eller psykoterapeut, som bedömer om behandlingen kan passa för de besvär du har.

Det finns också privata företag som erbjuder KBT via internet, där du själv betalar för behandlingen.

Västerbotten

Hur anmäler jag mig?

För att anmäla ditt intresse för KBT via nätet tar du kontakt med din hälsocentral eller din sjukstuga och bokar ett läkarbesök. Om läkaren bedömer att behandlingen passar dig får du ett uppföljande samtal på telefon med en KBT-behandlare. Då får du även veta lite mer om hur KBT via nätet går till. Om ni kommer fram till att en sådan behandling skulle vara något för dig, kan du påbörja behandlingen inom ett par dagar.

Person som gör kbt-övningar på en dator

Hur går det till?

En internetbehandling kan pågå under en period på mellan fyra och femton veckor. Du loggar in på en webbplats för att läsa om och arbeta med de olika momenten i behandlingen. Behandlingen består av texter och övningar som du gör hemma. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika steg eller moduler.

Varje vecka går du igenom ett nytt steg, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Varje vecka fyller du i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Du har kontinuerligt kontakt med en behandlare som hjälper dig genom behandlingen. Du har möjlighet att skicka meddelande och frågor till din behandlare. Psykologen svarar på frågor och ger feedback på de uppgifter och övningar du gör. 

Västerbotten

Vem kan få behandlingen?

För att behandlingen ska ge resultat är det viktigt att du känner dig motiverad att göra en förändring av din situation. Varje vecka behöver du avsätta ungefär två timmar som du fördelar på flera tillfällen.

För att kunna genomgå behandlingen ska du också

  • vara bosatt i Västerbottens län
  • vara minst 18 år
  • kunna läsa och skriva på svenska
  • ha en viss datorvana
  • ha tillgång till internet och dator, surfplatta eller smarttelefon varje dag

Vad kostar det?

Du betalar 200 kr per avsnitt upp till högkostnadsskyddet

Vad behöver jag för att komma igång?

Du behöver en dator, surfplatta eller smarttelefon. Du väljer det som passar dig och kan växla mellan olika enheter.

Programmet funkar bäst med en snabb internetuppkoppling.

Använder du till exempel mobilt bredband kan det ta längre tid att starta filmer, ljud och bildspel.

Du loggar in på 1177.se för att påbörja behandlingen. För att logga in behöver du e-legitimation, till exempel bank-id. Du som inte har möjlighet att logga in med e-legitimation kan logga in med lösenord och sms.

Så startar du stöd eller behandling via nätet

Support

Om du har problem med din inloggning eller andra funktioner på stöd- och behandlingsplattformen ska du kontakta vår support.

Kontaktformulär: 1177.se/e-tjanster-support

Telefon: 0770-72 00 00

Har du frågor om din behandling eller ditt stöd skickar du ett meddelande till din behandlare under fliken Meddelanden.

Till toppen av sidan