VÄVNADSPROV OCH CELLPROV

Gynekologisk cellprovtagning

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

Gynekologisk cellprovtagning erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige. Genom att cellförändringar då kan upptäckas och behandlas tidigt ger provtagningen ett skydd mot livmoderhalscancer. Sjukdomen har därför blivit betydligt mer ovanlig under de senaste 40 åren.

Västerbotten

Boka om eller avboka en tid

Du kan boka om din tid för cellprovtagning direkt på nätet. Klicka på länken nedan för att komma till tjänsten för om- och avbokning.

Omboka eller avboka tid för cellprov 

Logga in med hela ditt personnummer och den kod som står på din kallelse.

Du bör boka om tiden om du

 • förväntar dig ha mens vid provtagningstillfället
 • är gravid i 15:e graviditetsveckan eller mer
 • har fött barn för mindre än fyra månader sedan. 

För frågor kring inloggningen, kontakta laboratoriemedicin@regionvasterbotten.se

Expeditionen för gynekologisk cellprovskontroll 

Telefon: 090-785 91 32

Om du inte har möjlighet att boka om din tid via nätet så kan du ringa till expeditionen för gynekologisk cellprovskontroll för att ändra din tid.

Har du frågor om själva provtagningen eller behöver tolk kontaktar du barnmorskan på den hälsocentral du har blivit kallad till.

Västerbotten

Vad kostar det?

Gynekologisk cellprovtagning är gratis

Västerbotten

Vilka blir kallade?

I Västerbotten gäller följande:

 • Du som är mellan 23 och 50 år får en kallelse till cellprovtagning vart tredje år.
 • Du som är mellan 50 och 68 år får en kallelse till cellprovtagning vart femte år.
 • Du som har fyllt 68 år och aldrig har blivit behandlad för cellförändringar får ingen mer kallelse.
 • Du som har fyllt 68 år och tidigare har blivit behandlad för cellförändringar får en kallelse till cellprovtagning vart tredje år.

Vad är ett gynekologiskt cellprov?

Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan.

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen som kallas livmodertappen och som mynnar ut i slidan. Provet kan tidigt visa om du har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del förändringar behöver tas bort. Provet kan även visa på cancer, men det är mycket ovanligt.

Att lämna cellprov är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de utvecklats till cancer.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt men du ska inte lämna cellprov om du har mens. Har du det den dag du blivit kallad, bör du boka en ny tid.

Provtagningen är helt riskfri och det går bra att ta provet även om du är gravid.

Så går undersökningen till

När provet ska tas får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologisk undersökningsstol. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar.

En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen går snabbt och tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont. En del kan känna obehag men det går snabbt över.

Du får svara på frågor

Ofta får du svara på några frågor i samband med provtagningen. Svaren är viktiga för att provet ska analyseras på rätt sätt.

Exempel på frågor som du kan behöva svara på:

 • När var första dagen för din senaste mens?
 • Har mensen upphört?
 • Använder du preventivmedel och vilket i så fall?
 • Behandlas du med hormoner mot klimakteriebesvär?
 • Är du gravid eller har du fött barn under det senaste året?

Uppgifterna skickas med provet och underlättar för laboratoriet att göra en bedömning.

Så mår du efteråt

Efter provtagningen kan du fortsätta med de aktiviteter du vanligtvis har. Livmoderhalsens slemhinna blöder lätt och det är vanligt att du får en liten blödning efter en undersökning. Blödningen försvinner efter någon dag.

När får jag svar?

Ett brev med provsvaret brukar komma inom sex veckor, men ibland kan det ta längre tid. Ungefär 95 av 100 prov är utan cellförändringar och bedöms som normala. Svaret får du då direkt hemskickat.

Ibland, men det är ovanligt, går provet inte att analysera. Det beror oftast på att det innehåller för få celler. Då blir du kallad till en ny cellprovtagning.

Texten finns översatt - Other languages

Till toppen av sidan