Vävnadsprov och cellprov

Gynekologisk cellprovtagning

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Det är viktigt att gå till provtagningen när du blir kallad. Du som är över 23 år erbjuds cellprovtagning regelbundet.

Den här texten finns även på lätt svenska.

Gynekologisk cellprovtagning erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige. Genom att cellförändringar då kan upptäckas och behandlas tidigt ger provtagningen ett skydd mot livmoderhalscancer. Sjukdomen har därför blivit betydligt mindre vanlig under de senaste 40 åren.

Västerbotten

Vilka blir kallade?

I Västerbotten gäller följande:

  • Du som är 23 till 49 år får en kallelse till cellprovtagning vart tredje år.
  • Du som är 50 till 64 år får en kallelse till cellprovtagning vart femte år. Om det prov du lämnar första gången efter den 1 mars 2021 inte innehåller HPV blir du i stället kallad vart sjunde år.
  • Om det senaste provet togs före 64 års ålder kan du bli kallad upp till 70 års ålder.
  • Du som tidigare har blivit behandlad för cellförändringar kan behöva lämna cellprov livet ut. Då blir du kallad vart tredje år, oavsett din ålder. Har du frågor om vad som gäller just för dig, ta kontakt med din gynekologiska mottagning eller med kansliet för gynekologisk cellprovskontroll på telefon 090-785 93 06.

Det är viktigt att du går på de cellprovskontroller som du blir kallad till även om du har fått vaccination mot HPV.

Du behöver inte göra något för att bli kallad. Du får ett brev när det är dags. Brevet skickas antingen hem till dig eller till din digitala brevlåda om du har en sådan.

Boka om eller avboka din tid

Du kan boka om din tid för cellprovtagning direkt på nätet. Klicka på länken nedan för att komma till tjänsten för om- och avbokning.

Omboka eller avboka tid för cellprov 

Logga in med hela ditt personnummer och den kod som står i din kallelse.

Du bör boka om tiden om något av det här stämmer in på dig:

  • Du förväntar dig att ha mens vid provtagningstillfället.
  • Du har fött barn för mindre än två månader sedan. 

Har du frågor kring inloggningen, kontakta GCK.kansli@regionvasterbotten.se.

Kansliet för gynekologisk cellprovskontroll 

Om du inte har möjlighet att boka om din tid via nätet så kan du ringa till expeditionen för gynekologisk cellprovskontroll för att ändra din tid.

Telefon: 090-785 91 32

Har du frågor om själva provtagningen eller behöver tolk kontaktar du barnmorskan på den hälsocentral du har blivit kallad till.

Vad kostar det?

Gynekologisk cellprovtagning är gratis.

Till toppen av sidan