Träning, vård och behandling i Västerbotten

Stel halskrage

Innehållet gäller Västerbotten

En halskrage hjälper dig att stabilisera, förhindra felaktiga rörelser och stödja muskulaturen i halsen. Du kan få en halskrage för att till exempel stabilisera fraktur av nackkotor, minska smärta, minska risk för ytterligare skada eller för att säkerställa operationsresultat.

Använd halskragen enligt läkares ordination. En läkare beslutar också hur ofta du får ta av halskragen, till exempel för att kunna sköta hygienen. Använd alltid kragen väl åtdragen. Om kragen sitter för löst ger den inte tillräckligt med stöd och kan lätt ge skav.

Tips för dig som använder halskrage

Du ha svårare för att sitta, klä dig och duscha som tidigare om du använder halskrage. Du kan också behöva hjälp med vissa hygienrutiner. Fråga din läkare om du får eller inte får ta av dig halskragen för att duscha.

Sitt rak i ryggen för att sitta bekvämt. En lite högre stol med karmstöd brukar fungera bra, gärna med en så kallad kildyna eller förhöjningsdyna. Sängen bör inte vara för låg, utan madrassen ska helst nå upp till knävecket då du står bredvid sängen. Det blir då lättare att komma i och ur den.

När du ligger ner är det viktigt att du ligger plant för att behålla en bekväm position i halskragen. För mycket kuddar eller felaktig position i sängen kan lyfta upp nacken för högt och orsaka tryck och obehag. Om du reser upp sängens ryggdel för att sitta i sängen, är det viktigt att du placerar dig rätt i sängen för att få stöd för ryggen och sitta bekvämt.

Rengöring och skötsel

Rengör halskragen med trasa, ljummet vatten och mild tvål. Torka kragen torr så att du kan ta på den igen. Du kan också använda desinfektionsmedel på kragens plastdetaljer vid behov. Vissa kragar har ett överdrag av tyg som du kan ta av, byta ut och tvätta. Låt det sedan lufttorka i rumstemperatur.

Kontakta Ortopedteknik om du har problem med passform eller slitage.

Lånevillkor

Om du har fått en halskrage från Ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så ansvarar du för hjälpmedlet under behandlingstiden. Om du skadar ditt hjälpmedel över normalförslitning eller om det kommer bort på grund av oaktsamhet under behandlingstiden kan du bli ersättningsskyldig.

Halskragen är en engångsprodukt som du inte behöver lämna tillbaka när behandlingen är klar.

Kontakta Ortopedteknik om du har frågor om din halskrage.

Till toppen av sidan