Träning, vård och behandling i Västerbotten

Ståskal

Innehållet gäller Västerbotten

Ett ståskal är ett hjälpmedel för den som inte har möjlighet att stå själv, antingen på grund av en medfödd skada eller på grund av en skada som uppkommit senare i livet. Ståskalet gör så att man kan stå upprätt genom stöd av benen och bålen.

Att stå är bra för balans, huvudkontroll och armkontroll. Det kan därför vara en god hjälp speciellt för barn som utvecklar handmotoriken och ökar sin sociala kontakt med kamrater och omgivning. Att stå är också bra för bland annat skelett, cirkulation, a

Användning av ståskal

När ståskalet är nytt är det bra om du först provar det under korta stunder och att du kollar efter eventuella tryckmärken. Om det finns tryckmärken som inte försvinner inom cirka 15 minuter efter att du tagit av ståskalet kan du kontakta Ortopedteknik för kontroll och eventuell justering.

Viktigt att tänka på när man använder ståskal

  • En person som står i ståskal får aldrig lämnas utan tillsyn.
  • Du ska kunna ha på dig vanliga inomhuskläder i ståskalet, men om kläderna är mycket bylsiga, försök då undvika stora veck precis under band som belastas mycket, till exempel kring knän.
  • Ståskalet är oftast tillverkat för att användas med skor eller fotortoser i. Om du har korsett är det bra att ha ett ståskal anpassat efter detta. Använd alltid ståskalet tillsammans med de hjälpmedel som just ditt ståskal är gjort för.
  • Man behöver oftast hjälp att komma i sitt skal och resas upp till stående. Den som hjälper till kan använda sig av två olika metoder. En metod är att lägga personen på säng eller golv och sedan skjuta in skalet under. En annan metod är att lägga personen på sidan och skalet bakom ryggen för att sedan tippa över på rygg och ned i skalet. Stäng till banden och titta samtidigt efter så att alla spännen är hela och banden sitter fast.
  • Det är viktigt med en meningsfull sysselsättning under ståendet, försök hitta stimulerande aktiviteter. I början kanske man inte orkar stå så lång stund. Öka tiden eftersom, tills önskad tid är uppnådd.

Tecken på att ståskalet börjar bli urvuxet är att knäkåporna sitter under knäskålen eller att bandet ovanför knät sitter på knäskålen. Det bör i så fall justeras. För att se om ståskalets ben är för korta kan man placera personens bak i ståskalets grop för baken. Om benen inte får plats uträtade utan att baken flyttas upp så är ståskalets ben för korta. Om detta inträffar och om det finns utrymme så kan ståskalets ben ibland förlängas. Kontakta Ortopedteknik för detta.

Rengöring och skötsel

Håll ståskalet rent genom att regelbundet torka av det med en fuktig trasa. Du kan också tvätta det med tvål och vatten. Använd desinfektionsmedel om det finns behov av det. Torka det torrt med papper, handduk eller liknande. Rengör eventuella kardborreband med en grov borste.

Lånevillkor

Om du har fått ett ståskal från Ortopedteknik så är hjälpmedlet ett lån som du ansvarar för under lånetiden. Om du skadar ditt hjälpmedel över normalförslitning eller om det kommer bort på grund av oaktsamhet kan du bli ersättningsskyldig.

Har du frågor om ditt ståskal kontaktar du Ortopedteknik.

Till toppen av sidan