Träning, vård och behandling i Västerbotten

Skoändringar

Innehållet gäller Västerbotten

För att bättre anpassa dina skor efter dina behov kan man göra skoändringar. Det kan hjälpa dig som till exempel har problem med benlängdsskillnad, ovanlig fotform eller har problem med att foten tippar utåt eller inåt.

En skoändring kan innebära att sulan förändras, till exempel genom förhöjning, utbyggd klack eller rullsula. Det kan också innebära att det så kallade ovanlädret förändras, till exempel genom att bredda skon eller förlänga kardborreband om skon har det. Att bredda skon kallas också för utlästning.

Råd inför skoändringar

Skon som ska ändras ska passa så bra som möjligt på foten från början. Om sulan ska ändras är det bra om det finns en förstärkning mellan hälen och tålederna. Denna förstärkning kallas även gelänk. Sulan ska också vara något tjockare, minst 8 mm. 

Om skon ska breddas är det viktigt att skon är tillverkad av ett töjbart material, till exempel skinn. Textilskor går oftast inte att bredda.

Det är bra om skon är utan sömmar över framfot och tåleder. Skon kan normalt inte göras längre med hjälp av utlästning. Utlästning kan skada vattenskyddande membran som Goretex och Sympatex.

Skyddsskor och arbetsskor

En skoändring som görs på skyddsklassade arbetsskor gör att de inte längre är skyddsklassade. Kontakta därför alltid och rådgör med din arbetsgivare om du behöver göra en skoändring på dina arbetsskor.

Ortopedteknik ansvarar inte för olyckor i samband med skoändring av skyddskor eller arbetsskor.

Rengöring och skötsel efter skoändring

Sköt din sko på samma sätt som dina övriga skor. Rengör skorna med ljummet vatten, skokräm eller impregnering.

Kontakta Ortopedteknik om något går sönder eller blir utslitet.

Till toppen av sidan