Träning, vård och behandling i Västerbotten

Plastkorsett

Innehållet gäller Västerbotten

En plastkorsett hjälper dig att stabilisera och avlasta ryggen. Du kan få en plastkorsett för att till exempel minska smärta, säkerställa operationsresultat eller för att få bättre balans som gör det lättare att sitta eller stå.

Instruktion plastkorsett. Illustration.

Använd framförallt korsetten när du sitter eller står. Då är belastningen på ryggen som störst. En läkare bestämmer hur mycket du ska använda korsetten varje dygn.

Korsetten ska sitta åt ordentligt när du har den på dig. Om korsetten sitter löst kan den skava och ge mindre stöd. Använd ett linne eller en t-shirt under korsetten.

Ta på dig korsetten så här:

  • Ta på dig korsetten när du ligger ned, med korsettens spännen på framsidan. Se bild.
  • Spänn först banden i mitten, markerade med nummer 1.
  • Spänn därefter banden längst ner, markerade med nummer 2.
  • Slutligen spänn banden högst upp, markerade med nummer 3.
  • Dra efter banden i mitten en gång till.
  • När du sitter upp ska avståndet mellan bakplattans nedre kant och underlaget vara 2-3 cm.

Inspektera huden och titta efter tryckmärken som i längden kan skada huden. Om du upptäcker tryckmärken kan det behöva göras en justering på korsetten. Jämna och stora tryckmärken är vanliga och brukar inte ge obehag.

Kontakta Ortopedtekniskt centrum om det uppstår rodnader eller obehag som inte försvinner och om du har problem med passform eller slitage.

Tips för dig som använder korsett

Om du använder korsett under en begränsad läkningstid kan du under denna tid få vissa svårigheter att sitta, klä dig och duscha som tidigare. Undvik tunga lyft och att böja och vrida ryggen.

En arbetsterapeut kan hjälpa dig med instruktioner, träning och med eventuella hjälpmedelsbehov för att utföra de viktigaste rutinerna på ett säkert sätt.

Sitt rak i ryggen för att sitta bekvämt. En lite högre stol med karmstöd brukar fungera bra, gärna med en så kallad kildyna eller förhöjningsdyna. Sängen bör inte vara för låg, utan madrassen ska helst nå upp till knävecket då du står bredvid sängen. Det blir då lättare att komma i och ur den.

När du ligger ner är det viktigt att du ligger plant för att behålla en bekväm position i korsetten. För mycket kuddar eller felaktig position i sängen kan lyfta upp nacken för högt och orsaka tryck och obehag. Om du reser upp sängens ryggdel för att sitta i sängen, är det viktigt att du placerar dig rätt i sängen för att få stöd för ryggen och sitta bekvämt.

Under tiden du använder korsetten kan du behöva hjälp med vissa hygienrutiner. Fråga din läkare om du får ta av dig korsetten för att duscha eller inte.

Rengöring och skötsel

Det är viktigt att du rengör och sköter om korsetten för att den ska fungera så bra som möjligt. Rengör korsetten med trasa, ljummet vatten och mild tvål. Du kan också använda desinfektionsmedel. Torka av korsetten och låt den lufttorka i rumstemperatur. 

Lånevillkor

Om du har fått en korsett från Ortopedteknik i Umeå eller Skellefteå så ansvarar du för hjälpmedlet under behandlingstiden. Om du skadar ditt hjälpmedel över normalförslitning eller om det kommer bort på grund av oaktsamhet under behandlingstiden kan du bli ersättningsskyldig.

Korsetten är en engångsprodukt som du inte behöver lämna tillbaka när behandlingen är klar.

Kontakta Ortopedteknik om du har frågor om din korsett.

Till toppen av sidan