Så söker du vård under den fackliga konflikten.Det här meddelandet avser Västerbotten

Just nu pågår en facklig strejk och blockad. Läs mer om hur du som invånare påverkas.

Amning och flaskmatning

Besvär i samband med amning

Läs om olika besvär som kan uppstå i brösten vid amning.

Innehåll - Besvär i samband med amning

Visa innehåll som:
 • Vanliga besvär i början av amningen

  I början av amningsperioden av ett nyfött barn är det vanligt med olika besvär i brösten. Det finns en del du kan göra för att lindra besvären. Ibland kan du behöva stöd och hjälp.

 • Att använda amningsnapp

  En amningsnapp kan användas som hjälp om barnet inte får ett bra tag om bröstet, eller om bröstvårtorna är såriga.

 • Såriga bröstvårtor vid amning

  Du kan få sår på bröstvårtorna om barnet inte har ett tillräckligt stort tag om bröstvårtan. Det brukar göra ont. Du kan behöva söka vård om besvären inte går över. Du kan då få hjälp med amningen så att barnet får ett bättre tag.

 • Svampinfektion i bröstet vid amning

  En svampinfektion på bröstet kan ge smärta och klåda. Det finns saker du kan göra själv för att infektionen ska gå över. Men du kan också behöva få behandling.

 • Mjölkstockning

  Mjölkstockning innebär att en eller flera mjölkgångar i bröstet täpps till så att mjölken inte kan komma ut. Det kallas att mjölken stockar sig och brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet. Du kan ofta själv få mjölkstockning att gå över, men ibland kan du behöva söka vård.

 • Bröstböld vid amning

  En bröstböld beror på att det har kommit in bakterier i bröstet via sår eller sprickor. Det bildas då en böld som innehåller var. Det gör ofta mycket ont och du behöver få behandling för att bli bra.

Mer på 1177.se

Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk

Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle. Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump.

Amning

Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger även närhet och trygghet för barnet.

Att bli förälder

Att bli förälder är en stor förändring i livet. Du får följa utvecklingen hos en ny människa, och kommer mycket länge att vara en av de viktigaste personerna i ditt barns liv.

Till toppen av sidan