Besvär vid sex

Vaginism

Vaginism betyder slidkramp. Det innebär att du får kramp i musklerna runt slidan. Det kan göra ont när du försöker föra in någonting i slidan eller tänker på att göra det. Du kan göra flera saker själv för att bli bättre och det finns även bra hjälp att få via vården. De allra flesta blir bra efter ett tag.

Orsaken till vaginism är inte helt känd, men du kan få vaginism om du tidigare varit med om sex som gjort ont av någon anledning. Det kan också bero på att du blivit skrämd eller rädd för att föra in något i slidan. Kvinnor i alla åldrar kan ha vaginism.

Det kan vara svårt att skilja mellan vaginism och smärta i slemhinnan vid slidöppningen. Till skillnad från slemhinnesmärta så beror vaginism på en kramp i slidan. Du kan ha både slemhinnesmärta och vaginism samtidigt. Det kan också finnas andra anledningar till att det gör ont att ha sex.

Symtom

Det kan göra ont när du försöker föra in något i slidan och den kan kännas trång eller helt sluten trots att du är upphetsad.

Musklerna i slidan drar ihop sig när du försöker föra in något i slidan eller när du tänker på att göra det. Det kan vara till exempel en penis, ett finger eller en tampong.

Vad kan jag göra själv?

Nästan alla som får kramp i slidan kan lära sig träna bort detta. För bara in något i slidan när du känner att du vill det och det inte gör ont.

Här är några tips på saker du kan prova att göra själv:

 • Prova att smeka dig själv i lugn och ro, gärna med glidmedel eller olja.
 • Du kan prova att föra in ett finger om du tycker att det känns bra.
 • Träna på att knipa riktigt länge och slappna sedan av. För att lära sig slappna av måste man börja med att knipa för att hitta musklerna.

Tips på vad du kan göra om du har sex med någon:

 • Prata med den du har sex med. Det är oftast bättre att prata om hur det känns istället för att låtsas att allt är bra.
 • Prova att ha munsex eller smeksex istället för att föra in något i slidan.
 • Vill du föra in en penis eller något annat i slidan kan du knipa rejält en lång stund och när du sedan slappnar av kan du föra in det du vill föra in en bit i taget.
 • Fortsätt inte att föra in något i slidan om det gör ont. 

När och var ska jag söka vård

De allra flesta som har vaginism behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv med hjälp av egenvård.

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om du tror att du har vaginism och egenvårdsråden inte hjälper. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Är du ung kan du kontakta en ungdomsmottagning. Åldersgränsen kan vara olika på olika ungdomsmottagningar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.  

Undersökningar

En gynekolog kan försiktigt undersöka dig för att utesluta att det finns någon annan orsak som gör att du har ont. Till exempel kan en del personer ha en extra medfödd flik av slemhinna vid slidans öppning. Fliken beror inte på vaginism och kan tas bort genom en enkel operation.

Vid undersökningen tittar gynekologen på slemhinnan, undersöker hur musklerna i bäckenbotten fungerar, om du kan knipa och slappna av och om det går att föra in något i slidan.

Det kan vara svårt att för dig att göra en gynekologisk undersökning. Du kan själv styra undersökningen genom att säga till när du är redo eller avbryta om det gör för ont.

Viktigt att förstå

För att kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro.

Du har rätt att få tolkhjälp om du inte pratar svenska. Du kan även ha rätt att få tolkhjälp vid hörselnedsättning.

Behandling

Du kan få behandling med samtal och övningar. Du kan till exempel få hjälp med att lära dig avslappning, prata om dina tankar och känslor och lära dig att föra in något i slidan utan att det gör ont och utan att du blir rädd för det. Om du har en partner kan hen följa med.

Du kan också få medicinsk behandling om det behövs.

De allra flesta som har vaginism blir bra men det kan variera hur lång tid det tar.

Vad händer i kroppen?

Din kropp påverkas av saker som du varit med om tidigare. Musklerna i slidan kan dra ihop sig, som ett skydd mot att något ska komma in i den om du har varit med om att det har gjort ont vid tidigare tillfällen. Det kan hända även om du vill ha sex och är våt.

Det kan också leda till att du börjar tänka på sex som något som gör ont istället för något som är skönt.  

Vaginism kan bero på många olika saker. Här är några exempel:

 • Du har tidigare varit med om sex som har gjort ont eller varit obehagligt.
 • Du har inte varit tillräckligt upphetsad eller våt när du har haft sex.
 • Du har haft sex när du har haft en irritation eller svampinfektion i underlivet.
 • Du har gått igenom en skrämmande eller smärtsam undersökning av underlivet eller urinvägarna.
 • Du har haft sex på ett sätt eller vid en tidpunkt när du egentligen inte ville, eller hade sex med någon du inte ville ha sex med.
 • Du har varit utsatt för våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp

Vad kan jag göra som partner till någon som har vaginism?

Det finns mycket du kan göra för att underlätta om du är partner till någon som har vaginism.

 • Tillfredsställ din partner utan att föra in någonting i slidan och hitta på andra sätt att själv bli tillfredsställd på.
 • Låt din partner bestämma hur ni ska ha sex, och avbryt alltid om det gör ont.
 • Stöd din partner och följ med på vårdbesök om din partner vill det.
 • Var med i de övningar ni fått av läkare, till exempel penetration med finger eller stav, om det är lämpligt och om det känns okej för dig.

Läs mer på 1177.se

Sexlust och kåthet

Sexuell upphetsning kan antingen starta i hjärnan av olika sinnesintryck, upplevelser och tankar. Den kan också starta i kroppen, genom vibrationer, beröring och smekningar.

Så fungerar könsorganen

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner.

Till toppen av sidan