Könsorgan

Klåda och smärta i underlivet

Här kan du läsa om klåda och smärta i underlivet.

Innehåll - Klåda och smärta i underlivet

Visa innehåll som:
 • Klåda i underlivet

  Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna. Ofta kan du behandla klådan med receptfria läkemedel.

 • Bartolinit – infektion i slidöppningen

  Bartolinit innebär att det har blivit en infektion i en körtel som finns i slidans öppning. Det bildas var, blir svullet och gör ont. Ibland går det över av sig själv, men ofta behövs behandling.

 • Endometrios

  Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Det vanligaste är att du behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

 • Lichen sclerosus et atrophicus

  Lichen sclerosus et atrophicus är en kronisk sjukdom som ger klåda och hudförändringar, oftast i underlivet. Sjukdomen smittar inte. Många får lindrigare besvär om behandlingen påbörjas tidigt. En del blir fria från besvären. Andra kan behöva fortsätta behandla sig i perioder hela livet.

 • Svamp i underlivet

  Svamp i underlivet är ofarligt men kan vara besvärligt eftersom det brukar klia och svida.

 • Provocerad vulvodyni – ont i slidöppningen

  Det gör ont i och runt öppningen till slidan om de små ytliga nerverna i slemhinnan har blivit överkänsliga. Det kan till exempel göra ont när du har slidsamlag eller för in något i slidan.

Mer på 1177.se

Könssjukdomar och sexuellt överförbara infektioner

Har du haft oskyddat sex? Då bör du testa dig för könssjukdomar.

Besvär vid sex

Här kan du läsa om besvär vid sex.

Så fungerar det kvinnliga könsorganet

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem. En del sitter inuti kroppen. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig.

Till toppen av sidan