Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt i Värmland

Första hjälpen vid olyckor, plötsliga sjukdomsfall och psykisk ohälsa

Innehållet gäller Värmland

Olyckor och plötsliga sjukdomsfall kan inträffa när som helst och var som helst. När det sker är det viktigt att kunna hjälpa till för att rädda liv. Lika viktigt är det att kunna hjälpa någon som mår dåligt och kanske har tankar om att inte orka leva.

Region Värmlands plastkort i visitkortsstorlek berättar kort om hur du räddar liv vid psykisk kris och hjärtstopp.

Ledare i en förening, kollega på en arbetsplats eller privatperson – vi kan alla hamna i en situation där någon behöver hjälp och stöd. När det sker är det viktigt att behålla lugnet och veta vad du ska göra. 

Fysisk livräddning

Om du behöver hjälpa någon i en akut situation – se till att platsen är säker för både dig och personen som behöver hjälp. Kontrollera om personen är vid medvetande och om andningen är normal. 

Hjärtstopp 

Om personen inte reagerar och andas onormalt eller inte alls ska du utgå ifrån att det är hjärtstopp. Då ska du omedelbart ringa 112 och påbörja HLR. Om du inte gått en HLR-kurs följer du larmoperatörens instruktioner. 

Stroke 

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att personen plötsligt förlorar olika förmågor som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus. AKUT-testet är en enkel metod att använda om du misstänker att en person fått stroke. 

Hjärtinfarkt 

En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl. Hjärtat får då syrebrist eftersom blodet inte kan passera som det ska och det kan vara livshotande.

Blödning 

En sprutande eller pulserande blödning tyder på en skada i en större pulsåder och kan vara livshotande. 

Utbildningsfilmer

Filmer om HLR och olika sätt att stoppa blödning finns hos Svenska rådet för hjärt- lungräddning. 

Mer om olycksfall och akut sjukdom 

Hur kan du hjälpa någon i en akut situation, till exempel vid allergisk chock, elolyckor, drunkningsolyckor eller förgiftningar?

Psykisk livräddning

Alla människor har det jobbigt ibland, det är en del av livet. Ofta behöver den som mår dåligt prata med någon. De allra flesta hamnar någon gång i en kris. Krisen kan komma plötsligt eller på grund av något som pågått länge. Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, så fråga gärna rakt ut hur någon mår om du är fundersam. 

När någon inte mår bra 

Du behöver inte vara expert på psykisk hälsa för att kunna stötta någon. Det viktiga är att du finns där för personen. Om du undrar hur någon mår – var inte rädd för att störa utan fråga hur det är. Lyssna men tänk på att du inte måste ge en lösning. Prata om vardagliga ting, gör något roligt – eller var bara tysta tillsammans. Fråga om hen behöver praktiskt hjälp eller hjälp med att söka vård.   

När någon har självmordstankar 

Om du misstänker att någon i din närhet har tankar eller planer på att ta sitt liv är det viktigt att du gör något direkt. Visa att du bryr dig, våga fråga hur personen mår och ge dig tid att lyssna.  

Det är inte farligt att prata om självmord och det ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan ett sådant samtal förebygga självmord. Du kan också hjälpa personen att söka mer stöd på annat håll.  

Mer om att inte må bra 

Här kan du läsa mer om att inte må bra: Psykisk hälsa - 1177 
 

Till toppen av sidan