Öron och balans

Vaxpropp i örat

Öronvax har som uppgift att hålla hörselgången ren. Ibland bildar vaxet en propp som täpper igen hörselgången. Du kan ofta få bort vaxproppen själv, men ibland behövs behandling.

Symtom

Symtom på en vaxpropp i örat kan vara följande:

  • Det kliar och gör ont i hörselgången.
  • Du får lock för örat efter att ha duschat. Det beror på att vatten fastnar mellan vaxproppen och trumhinnan.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du eller ett barn har en vaxpropp. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Läs om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.

Vad kan jag göra själv?

Du som är vuxen och vet att du brukar få vaxproppar kan pröva att behandla själv. På apotek finns receptfria läkemedel, till exempel i form av örondroppar och öronsprej. De löser upp och mjukar upp vaxproppen.

Vissa läkemedel säljs i förpackningar med en gummiballong med pip som kan användas för att spola bort vaxet från örat. Gummiballongen kallas också för sköljblåsa och kan köpas separat. Följ instruktionerna noga.

Du bör inte använda receptfria läkemedel mot vaxproppar på barn.

Undersökning

På vårdcentralen får du berätta om dina symtom. Läkaren tittar sedan i örat med hjälp av ett så kallat otoskop. Det ser ut som ett handtag med en liten tratt och lampa i toppen.

Behandling

En vaxpropp kan tas bort på olika sätt. Till exempel kan den spolas bort. Då får du först ta på dig ett plastförkläde så att du inte blir våt. En läkare eller sjuksköterska spolar sedan försiktigt in i örat med ljummet vatten. Vattnet som rinner ut samlas upp i ett kärl. Först kommer lite vax i taget ut, men sedan kommer resten ofta ut som en klump. Efter behandlingen torkas örat torrt.

Läkaren kan också ta ut vaxproppen med ett smalt instrument som hen för in i hörselgången, eller med hjälp av en speciell öronsug.

Vad beror en vaxpropp på?

Öronvax bildas av körtlar i de yttre delarna av hörselgången. Vaxets uppgift är att hålla hörselgången ren. Vaxet rinner långsamt ut ur örat och tar med sig skräp. Ibland får vaxet svårare att rinna ut, och då kan det bildas en vaxpropp.  

En del saker kan göra det svårare för vaxet att rinna ut. Det kan till exempel vara hörapparater som sluter tätt eller öronproppar och hörlurar som sitter i hörselgången. Att peta sig i hörselgången med bomullspinnar kan också leda till att vaxet inte rinner ut som det ska.

Hos en del människor är vaxet också segare. Vaxet kan också bli extra segt när det kommer vatten i öronen.

Så kan du förebygga vaxpropp i örat

Peta inte i hörselgången, varken med fingrar, bomullspinnar eller något annat. Det kan skada örat. Det kan också öka vaxproduktionen eller orsaka en inflammation i hörselgången.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Till toppen av sidan