Frågor och svar om vaccination av barn och unga

Jag är rädd för att vaccinera mig mot covid-19, måste jag göra det?

Fråga

Jag känner mig rädd för att få sprutan. Jag har också läst en del om vaccinet i sociala medier och känner mig orolig för att något ska hända med mig om jag tar sprutan. Vad kan jag göra? Mina föräldrar vill verkligen att jag ska ta sprutan, måste jag det? 

Svar

Nej, du måste inte. Vaccinationen mot covid-19 är frivillig.

Men att vaccinera sig är det bästa sättet att skydda sig från att bli allvarligt sjuk i covid-19. Så det kan vara bra att tänka mer på vad du är rädd för. Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Då finns det flera saker du kan göra så att det känns mindre obehagligt, så att du ändå kan få sprutan. Läs mer i texten Att vara rädd för nålstick.

Många tycker också att det känns bättre att lära sig mer om vaccin. Det är bra att välja pålitliga källor, där det inte sprids några rykten. Prata med dina föräldrar så kan ni lära er mer tillsammans.

I texten Så fungerar vaccin här på 1177.se kan ni läsa mer om hur vaccin fungerar. Där kan ni också se en film om hur vaccinet mot covid-19 fungerar i kroppen. På Läkemedelsverkets webbplats finns mer information om vaccinens innehåll, hur de har tagits fram och hur de har testats.

Mer på 1177.se

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Vaccination mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk.

Att vara rädd för nålstick

Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Många tycker att det är obehagligt att ta sprutor och att lämna blodprov. Det finns flera saker du kan göra för att bättre klara av situationer med nålstick.

Så fungerar vaccin

Vaccin är en stor anledning till att det sprids få allvarliga smittsamma sjukdomar och att så få barn dör i Sverige. Här kan du läsa mer om hur vaccin fungerar och vad vaccin innehåller.

Till toppen av sidan