Vårtor och svamp

Pityriasis versikolor

Pityriasis versikolor är en ytlig svampinfektion i huden. Infektionen ger utslag i form av små fläckar. Ibland flyter många fläckar ihop och bildar större områden. Sjukdomen smittar inte och kan behandlas med ett receptfritt läkemedel.

Pityriasis versikolor betyder ungefär "fjäll som byter färg".

Symtom

Brunaktiga fläckar på ljus hud.

Pityriasis versikolor ger fläckar som är skarpt avgränsade mot den friska huden runt omkring. Fläckarna kan flyta ihop och bilda större områden. Oftast finns fläckarna på hudområden med många talgkörtlar, som bröstet och ryggen.

Svampen gör att hudpigment inte bildas. Därför brukar fläckarna vara ljusa eller blekt rosa. Fläckarna syns bättre på en mörkare eller solbränd hud. Många upptäcker därför fläckarna på sommaren. Fläckarna kan också vara brunaktiga och fjällande.

När ska jag söka vård?

Fläckar på ljus och solbränd hud.

Du kan kontakta en vårdcentral om du tror att du har pityriasis versikolor. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Läs om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.

Behandling

Fläckar på mörk hud.

Du kan få behandling med läkemedel som du använder på huden, till exempel i form av schampo eller kräm. Läkaren berättar hur du ska använda läkemedlet.

Efter behandlingen dröjer det ett tag innan fläckarna försvinner. Svampen är borta men fläckarna finns kvar tills de har utsatts för sol.

Vad beror sjukdomen på?

Svampen finns på huden hos de flesta vuxna, men det är inte alla som får utslag. Det är vanligt att unga vuxna får infektionen. Pityriasis versikolor är vanligast på sommaren eftersom svampen trivs i värme och fukt, särskilt när huden är fet av kräm.

Det är inte helt klart varför vissa personer får utslag men inte andra. Precis som vid andra typer av svampinfektioner verkar vissa ha en hud med gynnsam tillväxtmiljö för svampen.

Infektionen är inte smittsam. Den kan lätt komma tillbaka även efter behandling.

Till toppen av sidan