Mottagningar som du kan kontakta utan remiss

Rehabilitering i primärvården

Innehållet gäller Stockholms län

Du som behöver rehabilitering kan själv välja på vilken mottagning du ska få din rehabilitering. Du kan även få rehabilitering hemma om du behöver det.

Om du behöver rehabilitering kan du kontakta någon av följande rehabiliteringsmottagningar i primärvården direkt. Du behöver inte gå via läkare och du behöver inte någon remiss.

Ibland kan sjukskrivning ingå som en del i rehabiliteringen.

Om rehabiliteringsmottagningarna

I rehabiliteringsinsatserna ingår undersökningar, behandlingar och uppföljningar. Du kan få rehabiliteringen på mottagningen eller hemma.

Mottagningarna på länken ovan är godkända av Region Stockholm. På mottagningarnas kontaktkort kan du läsa vilka områden de arbetar inom.

På alla mottagningar finns personal som är utbildade inom mental hälsa och rörelsesystemet. Många mottagningar har dessutom personal som är utbildade inom neurologiska skador, äldres hälsa och smärtrehabilitering. På flera mottagningar kan du också få hjälp av kiropraktor och naprapat. Alla yrkesgrupper arbetar tillsammans i team runt och med dig som är patient.

Rehabilitering med neuroteam

Rehabilitering med neuroteam är till för dig är ny- eller återinsjuknad i stroke eller som skrivs ut från sjukhus eller klinik efter att ha drabbats av förvärvad hjärnskada eller neurologisk sjukdom och är i behov av neuroteamets specifika kompetens. En förvärvad hjärnskada är en skada som inte är medfödd utan kommer akut och i samband med exempelvis en olycka eller sjukdom. Neurologisk sjukdom är sjukdomar som drabbar nervsystemet, till exempel multipel scleros (MS) och Parkinsons sjukdom.

Neuroteamet består av arbetsterapeut, logoped, fysioterapeut samt kurator, som bland annat undersöker, behandlar och följer upp hur rehabiliteringen går. De ska även se till att du och dina närstående får den information ni behöver.

Rehabiliteringen utförs framförallt i hemmet men även till viss del på mottagningen vid behov.

Under länken Rehabilitering neuroteam kan du se vilka mottagningar du kan välja mellan. 

Behandling i bassäng

Vissa mottagningar kan ge rehabilitering i bassäng. Det kan vara bra för dig som har höft- eller knäartros, en reumatisk sjukdom, fibromyalgi eller övervikt.

Behandling med kiropraktik och naprapati

Minskad rörlighet i lederna, till exempel på grund av stelhet och smärta, påverkar muskler och nerver i kroppen så att det gör ont.  Smärta i rygg, nacke och axlar är exempel på besvär som kan behandlas med kiropraktik och naprapati. Behandlingen är inriktad på att få lederna att fungera igen.

Följande mottagningar har avtal med Stockholms län inom:

Behandling av lymfödem

Har du lymfödem kan du få lymfödembehandling på följande mottagningar.

Vad kostar det?

Patientavgiften för rehabilitering är 250 kr per besök. Den som bedöms vara i behov av sammanhängande hemrehabilitering betalar ingen patientavgift.

Samtliga patientavgifter ingår i högkostnadsskyddet.

Boka om och boka av besök i våra e-tjänster

Du som är folkbokförd i Stockholm kan logga in och själv boka om eller boka av ett besök. Du kan även förnya recept.

Bor du inte i Stockholm län, men söker vård här?

Bor du någon annanstans i Sverige betalar du samma patientavgift för vård som de som bor i Stockholms län. 

Några saker skiljer sig däremot:

  • Du som bor någon annanstans i landet kan behöva en remiss även om Region Stockholm inte kräver det. Ta därför reda på vilka regler om remisser din region har. 
  • Du måste betala dina resor till och från vården själv, även om du skulle fått den betald i din egen region. 
  • Vårdgarantin gäller endast i din egen region. 
Till toppen av sidan