Mottagningar som du kan kontakta utan remiss

Hörselmottagningar

Innehållet gäller Stockholms län

Om du ska prova ut hörselhjälpmedel kan du själv välja vilken hörselmottagning du vill gå till. Du kan kontakta mottagningen direkt, utan remiss.

Om du är över 18 år, har en hörselnedsättning och behöver prova ut hörselhjälpmedel, till exempel en hörapparat, kan du gå direkt till en hörselmottagning som är godkänd av Region Stockholm.

När och hur väljer jag?

Du kan själv välja vilken hörselmottagning du vill gå till.

Du väljer genom att gå till den mottagning du valt eller genom att skicka in en ifylld valblankett (PDF) till mottagningen.

Det går även bra att kontakta hörselmottagningarna om du redan har en hörapparat, men upplever att den fungerar sämre eller att din hörsel försämras.

Har du tidigare provat ut hörselhjälpmedel på Hörsel- och balanskliniken på Rosenlunds sjukhus ska du i första hand vända dig dit. Har du inte varit där tidigare behövs en remiss.

Om hörselmottagningarna

Alla hörselmottagningar som är godkända av Region Stockholm kan utvärdera dina hörselbehov och hjälpa till när du provar ut ett hörselhjälpmedel till exempel hörapparat. De ger dig även information, stöd och rådgivning, samt service och reparation av ditt hörselhjälpmedel. När du behöver service eller reparation av ditt hörselhjälpmedel kan du vända dig till vilken mottagningar du vill.

Läs mer om olika hjälpmedel som du kan använda dig av om du hör dåligt.

Byt om du inte är nöjd

Om du flyttar eller om du inte är nöjd med din hörselmottagning kan du byta, men undvik att byta under en pågående utprovning av hörselhjälpmedel. Detta för att få du ska få vård i en obruten följd. 

Vad kostar det?

Du betalar en avgift på 600 kronor för behovsbedömning och utprovning av hörapparat. Avgiften tas ut i samband med utprovningen. 

Du kan välja om du vill låna ditt hjälpmedel av Region Stockholm eller köpa ditt hjälpmedel - fritt val av hjälpmedel. När du lånar ditt hjälpmedel betalar du inget extra utöver de 600 kr du betalar för behovsbedömning och utprovning. Om du köper ditt hörselhjälpmedel kan ytterligare kostnader tillkomma. Läs mer i broschyren Att välja hörselhjälpmedel (PDF). Den finns även på lätt svenska: Att välja hörselhjälpmedel - Lätt svenska (PDF).

Om hörselnedsättning

Den vanligaste orsaken till nedsatt hörsel är det naturliga åldrandet, men hörseln kan även försämras av sjukdomar och skador. Beroende på orsak delas hörselnedsättningen in i två typer, ledningshinder och sensorineural hörselnedsättning.

Ledningshinder betyder att ljudvågorna inte leds vidare från trumhinnan till innerörat. Exempel på ledningshinder kan vara en vaxpropp eller öroninflammation.

Sensorineural hörselnedsättning innebär att nervcellerna i snäckan eller hörselnerven är skadade eller att de saknas helt. Det kan vara medfött, bero på att du blir äldre eller på en sjukdom, till exempel Ménières sjukdom.

Bor du inte i Stockholm län, men söker vård här?

Bor du någon annanstans i Sverige betalar du samma patientavgift för vård som de som bor i Stockholms län. 

Några saker skiljer sig däremot:

  • Du som bor någon annanstans i landet kan behöva en remiss även om Region Stockholm inte kräver det. Ta därför reda på vilka regler om remisser din region har. 
  • Du måste betala dina resor till och från vården själv, även om du skulle fått den betald i din egen region. 
  • Vårdgarantin gäller endast i din egen region. 
Till toppen av sidan