STÖD OCH BEHANDLING PÅ NÄTET

KBT via internet

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT via internet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

De flesta regioner erbjuder KBT via internet. För att få information om vad gäller i din region, se till att du valt rätt region i regionväljaren högst upp på sidan.

Vad innebär det att få behandling med KBT?

Kognitiv beteendeterapi, KBT, går ut på att förändra tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i ditt liv. Behandlingen syftar till att du ska kunna förändra din vardag.

Under behandlingen får du uppgifter som du gör på egen hand. KBT är den terapiform som oftast rekommenderas vid depression och ångest. Läs mer om olika terapiformer här.

KBT-behandling erbjuds ofta via internet. Fördelen med det är att du då får tillgång till behandlingen i din vardag, och kan göra dina uppgifter var och när det passar dig.

Under behandlingen har du möjlighet att skicka meddelanden och frågor till behandlaren. Hen svarar på frågor och stöttar dig med de uppgifter och övningar du gör. 

Behandlingen pågår i mellan fyra och femton veckor, beroende på behandlingsprogram.

Person som gör kbt-övningar på en dator

Så går behandlingen till

Det behövs alltid en bedömning om behandlingen passar för dig, innan du påbörjar den. Bedömningen sker vanligen via ett vårdbesök. Ibland kan besöket ske via videosamtal.

När behandlingen börjar får du logga in på en webbplats för att läsa om och arbeta med innehållet i behandlingen. Behandlingen består av texter och övningar. Själva behandlingarna brukar vara upplagda i olika moduler.

Varje vecka går du igenom en ny modul, vilket innebär att du dels får läsa en text eller se en film och dels får uppgifter som du ska göra. Vanligen ingår att du varje vecka får fylla i hur du mår så att behandlaren kan följa hur det går för dig.

Hur gör jag för att få KBT via Internet?

För att se vilka behandlingsprogram som finns i din region, och ansöka om KBT via internet, kan du göra på två sätt:

  • Logga in och gör en egenanmälan via 1177.se. Du behöver då vara folkbokförd i den regionen som erbjuder behandlingen.
  • Kontakta din vårdcentral. De kan hänvisa dig vidare till KBT via internet eller göra en bedömning om andra insatser är lämpliga.
  • Ansök om att få behandling i en annan region än där du bor.

Om behandlingen inte finns tillgänglig i din region finns det flera behandlingar som går att söka oavsett var du bor i landet. Här kan du läsa mer om hur du gör för att anmäla dig.

Det finns också privata företag som erbjuder KBT via internet.

Stockholms län

Läs mer om KBT på nätet i Stockholms län

Hur vet jag om behandlingen passar mig?

Behandlingen kan bland annat erbjudas till dig med depressionsocial ångest , paniksyndrom, OCD - tvångssyndromsömnsvårigheter och stress. Den kan även hjälpa mot tinnitus och IBS – känslig mage.

Behandlingen ger dig möjlighet att arbeta självständigt. Det ska kunna passa in i ditt liv och du ska vilja göra arbetet.

Du behöver ta dig den tid som behövs, ofta en timme per dag. Du behöver en dator eller en mobiltelefon med internetuppkoppling.

Till toppen av sidan