Läs andras frågor

Vad är apkoppor?

Fråga

Jag har några frågor om apkoppor:

 • Vad är apkoppor?
 • Hur smittar apkoppor?
 • Vilka symtom ger apkoppor?
 • Vad finns det för behandling mot apkoppor?
 • Vad ska jag göra om jag tror att jag har apkoppor?

Svar

Så kallade apkoppor är en sjukdom som beror på ett virus. Det finns naturligt i Centralafrika och Västafrika. Där är det vanligaste att de som blir sjuka har smittats efter kontakt med något infekterat djur.

Det är ovanligt att människor överför viruset till varandra. Men just nu sker det i flera länder utanför Afrika, bland annat i Sverige. För närvarande sprids viruset nästan bara bland män som har sex med andra män.

Sjukdomen kan vara jobbig, men det är mycket ovanligt att bli allvarligt sjuk.

Du behöver vara väldigt nära en person med apkoppor för att viruset ska kunna överföras till dig. Det kan till exempel vara vid sex, kyssar eller annan nära hudkontakt.

Viruset kan också överföras indirekt, till exempel om en person med apkoppor använder en handduk eller något annat som du sedan också använder. 

Hos den som har apkoppor finns viruset främst i vätskan i blåsorna som sjukdomen orsakar. Viruset kan också finnas i kroppens slemhinnor, till exempel i ändtarmen och munnen. Även till exempel saliven eller sperman kan innehålla virus.

Apkoppor kan ge blåsor och andra symtom

Apkoppor kan orsaka utslag med sår och vätskefyllda blåsor, framför allt på den del av huden som har haft kontakt med viruset. Blåsorna kallas koppor. De kan klia eller göra ont.

Blåsorna kan uppstå på hela kroppen, även i ansiktet, munnen, runt könsorganet eller runt ändtarmsöppningen.

De flesta känner sig också sjuka med feber, ont i kroppen och svullna lymfkörtlar.

En del får en tyngdkänsla i nedre delen av magen.

En del får besvär med att kissa.

En del får besvär med diarré, eller slem eller blod i avföringen.

Symtomen kommer efter 5 till 21 dagar.

Det finns andra sjukdomar som kan ge liknande symtom som apkoppor, till exempel herpes och vattkoppor.

Undersökning och behandling

Du kan behöva lämna prov för att se om det är apkoppor. Det är ett prov som vårdpersonalen tar med en särskild pinne i vätskan som finns i blåsorna. Det är gratis att lämna prov.

Du kan behöva berätta vem du tror kan ha överfört sjukdomen dig, och vilka du själv kan ha fört sjukdomen vidare till. Läs mer i texten Smittskyddslagen.

Det finns läkemedel som kan lindra symtomen eller som hjälper kroppens eget försvar att klara av sjukdomen. Men de flesta behöver ingen behandling, besvären går över av sig själv efter två till fyra veckor.

Det är ovanligt att behöva vård på sjukhus.

En del personer som har utsatts för viruset kan få ett vaccin som hindrar sjukdomen från att utvecklas. Läkaren som undersöker dig avgör om du kan få vaccinet.

Stockholms län

Vaccin mot apkoppor i Stockholms län

I Stockholms län kan du som utsatts för virus, och som blivit identifierad via smittspårning erbjudas vaccin mot apkoppor. Du kan inte själv boka tid för vaccination.

Om vaccinet:

 • Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från smittotillfället, men kan i vissa fall ges upp till 14 dagar efteråt.
 • Du kommer att vaccineras med en eller två doser, utifrån en medicinsk bedömning.
 • Vaccinet är kostnadsfritt.
 • Vaccinet kommer inte att ges till personer som utvecklat symtom på sjukdomen.

Gör så här om du bor i Stockholms län och tror att du har fått viruset

Ring nummer 1177 för råd och information om vilken mottagning du ska kontakta om du misstänker apkoppor. Det är viktigt att prata med dem innan du uppsöker vård, eftersom provtagning endast sker på vissa mottagningar. 

Följande information gäller i övriga regioner:

Gör så här om du har symtom eller kan ha fått viruset

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Du behöver inte vara svensk medborgare eller ha svensk ID-handling för att få hjälp.

I en del regioner kan du kontakta en mottagning direkt om du har symtom som kan bero på apkoppor, eller om du tror att du kan ha fått viruset.

Ring först om du tänker besöka en mottagning.

Det kan vara någon av nedanstående mottagningar som du ska kontakta:

 • en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning. Mottagningen kan ha ett annat namn, till exempel könsmottagningen, Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD-mottagningen eller STI-mottagningen.
 • en vårdcentral om det inte finns någon hud- och könsmottagning där du bor.
 • en ungdomsmottagning om du är upp till mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.

Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du är.

Till toppen av sidan