LÄS ANDRAS FRÅGOR

?

Innehållet gäller Stockholms län

Fråga

Finns det risker med att vaccinera sig?

Svar

Influensavaccin kan, liksom alla läkemedel, ge biverkningar. Dessa biverkningar är dock lindriga och går över på en till två dagar. Risken för att drabbas av allvarlig sjukdom på grund av influensa är betydligt större än att drabbas av allvarliga biverkningar av vaccinet.De vanligaste biverkningarna är ömhet, rodnad och svullnad där man fått sprutan. En del får också feber, svullna lymfkörtlar och lätta influensasymtom. Det är kroppens naturliga reaktion på vaccinet. Mer ovanliga biverkningar är allergiska reaktioner som utslag, klåda och svullnad i munnen.

De flesta vacciner kan i sällsynta fall påverka nervsystemet genom att de antikroppar som bildas också angriper kroppens egen nervvävnad. Det kan leda till tillfällig förlamning, som i de allra flesta fall går tillbaka med eller utan behandling. Sådana förlamningar kan också utlösas av olika infektioner, till exempel influensa.

Säsongsinfluensavaccinet har getts i hundratals miljoner doser per år över världen i många år och det finns inga signaler eller rapporter om narkolepsi efter denna typ av vaccination.

Till toppen av sidan