Att vänta och föda barn i Stockholms län

Välj förlossningsklinik i appen Alltid öppet

Innehållet gäller Stockholms län

Du som är gravid i Stockholms län kan välja vilken förlossningsklinik du önskar föda på i appen Alltid öppet.

Val av önskad förlossningsklinik i appen Alltid öppet

Efter första besöket hos barnmorskan får du ett SMS från Alltid öppet. Då kan du gå in och välja den förlossningsklinik du önskar föda på. 

Barnmorskorna på barnmorskemottagningen kommer informera om detta i samband med besök i mödravården. 

När förlossningen startar ska du ringa den förlossningsklinik som du har valt som ditt förstahandsval.

Så här gör du ditt önskemål i appen Alltid öppet:

  • Ladda ner appen Alltid öppet till din telefon, instruktion för hur du gör hittar du här.  
  • Efter ditt första besök hos barnmorskan på barnmorskemottagningen får du ett sms från appen Alltid öppet och kan sen göra ditt val.
  • Du kan rangordna alla länets förlossningskliniker.
  • Du kan ändra ditt önskemål av förlossningsklinik fram till graviditetsvecka 21+6. Du som har fått ett erbjudande om att göra förlossningsönskemålet i Alltid öppet och har passerat graviditetsvecka 21+6 har 3 dygn på dig att välja önskad förlossningsklinik. Tiden räknas från det att du fick ett SMS med information att du har ett erbjudande om val av önskad förlossningsklinik i Alltid öppet.
  • I graviditetsvecka 22+0 får du besked om vilken förlossningsklinik du har fått plats på i Alltid öppet. Det skickas ut ett påminnelse-SMS från Alltid öppet dygnet efter att valet fastställts.
  • När förlossningen startar ska du ringa till din förlossningsklinik. De bedömer när det är dags att åka in. Om det är många som föder samtidigt på din förlossningsklinik kan de för din säkerhet välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Du får då besked av personalen om vart du ska åka.

Du kan även välja förlossningsklinik i Alltid öppet utan att använda appen, det gör du genom att logga in via den här länken

Om du inte aktivt väljer önskad förlossningsklinik kommer du tilldelas en förlossningsklinik att föda på där det beräknas finnas plats då du ska föda. Prioriteringsordningen av förlossningsklinikerna baseras på din folkbokföringsadress och överst ligger den förlossningsklinik som är närmast dig.

För gravida som inte kan svenska samt vissa andra grupper till exempel om du har en kronisk sjukdom, gäller andra rutiner. Om du tillhör en av dessa grupper kommer du få information från din barnmorska om hur du ska göra ditt val av önskad förlossningsklinik.

Här kan du se filmer från länets förlossningskliniker.

Till toppen av sidan