Att vänta och föda barn i Stockholms län

Välj förlossningsklinik i appen Alltid öppet

Innehållet gäller Stockholms län

Från och med den 1 december 2022 ska du som är gravid i Stockholms län välja vilken förlossningsklinik du önskar föda på i appen Alltid öppet.

Val av önskad förlossningsklinik i appen Alltid Öppet

Efter första besöket hos barnmorskan får du ett SMS från Alltid öppet, gäller från den 1 december. Då kan du gå in och välja den förlossningsklinik du önskar föda på. Fram till och med den 30 november gäller som tidigare att du gör ditt val i vecka 25 tillsammans med din barnmorska.

Barnmorskorna på barnmorskemottagningen kommer informera om förändringen i samband med besök i mödravården. Om du redan har gjort ett val av önskad förlossningsklinik via din barnmorska behöver du inte göra ett nytt val.

När förlossningen startar ska du ringa den förlossningsklinik som du har valt som ditt förstahandsval.

Så här gör du ditt önskemål i appen Alltid öppet:

  • Ladda ner appen Alltid öppet. Instruktion finns här.
  • Efter ditt första besök hos barnmorskan på barnmorskemottagningen får du ett sms från appen Alltid öppet och kan sen göra ditt val.
  • Du kan rangordna alla länets förlossningskliniker.
  • Du kan ändra ditt önskemål av förlossningsklinik fram till graviditetsvecka 21+6.
  • I graviditetsvecka 22+0 får du besked om vilken förlossningsklinik du har fått plats på i Alltid öppet. Det skickas ut ett påminnelse-SMS från Alltid öppet dygnet efter att valet fastställts.
  • När förlossningen startar ska du ringa till din förlossningsklinik. De bedömer när det är dags att åka in. Om det är många som föder samtidigt på din förlossningsklinik kan de för din säkerhet välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Du får då besked av personalen om vart du ska åka.

Om du inte aktivt väljer önskad förlossningsklinik kommer du tilldelas en förlossningsklinik att föda på där det beräknas finnas plats då du ska föda. Prioriteringsordningen av förlossningsklinikerna baseras på din folkbokföringsadress och överst ligger den förlossningsklinik som är närmast dig.

För gravida som inte kan svenska samt vissa andra grupper till exempel om du har en kronisk sjukdom, gäller andra rutiner. Om du tillhör en av dessa grupper kommer du få information från din barnmorska om hur du ska göra ditt val av önskad förlossningsklinik.

Här kan du se filmer från länets förlossningskliniker.

Till toppen av sidan