AKTUELLT I STOCKHOLMS LÄN

Varmt i Stockholm – så här gör du

Innehållet gäller Stockholms län

24 juli: Idag och några dagar framåt blir det väldigt varmt i Stockholms län. Läs de goda råden från chefsläkare i Region Stockholm, Elda Sparrelid, om hur du skyddar dig själv och dina nära från att bli sjuk av värmen.

Att dricka är viktigt vid varmt väder. Du som är ung och frisk blir naturligt törstig och dricker då vatten och återställer därmed vätskebalansen. Men vissa kan behöva ta hand om sig lite extra.

- Äldre och små barn har sämre förmåga att reglera sin kroppsvärme och behöver tänka på att dricka även om de inte är törstiga och också på att skydda sig mot solen, för att inte bli uttorkade eller påverkas av värmen. Även sjuka eller gravida kan behöva ta hand om sig lite extra. Ett råd till dig som klarar värme bra är också att ha ett öga på personer i sin närhet som kan behöva extra hjälp på grund av värmen, säger Elda Sparrelid.

Tänk på följande vid varmt väder:

Drick vatten
Drick mer vatten än vanligt. Undvik alkohol och söta drycker. Ät gärna mat med mycket vätska i som till exempel frukt och grönsaker.

Ta dig till en sval plats
Håll dig i skuggan och dra ner persienner eller dra för gardiner. Var gärna inomhus mitt på dagen. Vädra på kvällen eller natten när det är svalare.

Klä dig svalt
Ta på dig löst sittande kläder. Lägg en blöt handduk runt nacken eller ta en sval dusch.

Lyssna på kroppen
Blir du yr eller får hög puls? Ta dig till en svalare plats och drick vatten. Om du får starka symptom ta hjälp av 1177 för att få råd om hur du ska göra. Undvik att motionera utomhus under dygnet varmaste timmar.

Var extra försiktig om du är känslig
Är du äldre, gravid eller har en kronisk sjukdom? Då kan du vara extra känslig för värme. Det betyder att du behöver vara extra noga med att dricka och hålla dig sval. Både fysiska och psykiska sjukdomar kan göra att du har svårare att klara av högre värme. Små barn är också mer känsliga för värme.

Hjälp andra
Tål du värme bra utan att bli sjuk? Då kan du vara extra uppmärksam på personer i din närhet som har det svårare i värmen. Hjälp barn att dricka och hålla sig inomhus eller i skuggan. Påminn äldre och personer med kroniska sjukdomar att dricka tillräckligt och hålla sig svala. Hjälp till med vardagssysslor.

Personer som kan behöva ta hand om sig lite extra när det är varmt är:

  • Kroniskt sjuka, till exempel med demens eller diabetes
  • Personer med olika funktionsnedsättningar
  • Små barn
  • Gravida
  • Äldre
  • Personer som tar vissa läkemedel

Är du sjuk? Kontakta 1177 Vårdguiden på telefon så får du goda råd. Är ditt tillstånd livshotande, ring 112.

Till toppen av sidan