Gravid i vecka 6

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 6

Stockholms län

Gravid och HBTQ i Stockholms län

Bor du i Stockholm finns möjligheten att välja barnmorskemottagningen Mama Mia Söder. Du erbjuds en hel vårdkedja, från inskrivning till förlossning, den så kallade Regnbågsverksamheten. Du har då också möjlighet att nätverka och knyta kontakter med andra par eller ensamstående.

Läs mer om att vänta och föda barn i Stockholms län.

Fostrets utveckling

Ett embryo som är fyra millimeter långt.Den här veckan börjar hjärtat att slå i det lilla embryot, som nu är cirka fyra millimeter långt och liknar en liten, böjd larv.Det som ska bli armar bildas i början av veckan, och mot slutet av veckan bildas det som ska bli ben. Armarna kommer även i fortsättningen att utvecklas före benen.

De inre organen som magsäcken, tarmarna och njurarna är på väg att bildas. Det som ska bli hjärnan, ryggmärgen och det centrala nervsystemet fortsätter att utvecklas, liksom ryggkotorna.

Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns nästan inget fostervatten. Häftstjälken, som ska bli navelsträngen, är än så länge kort. Den ska växa så den blir lång och elastisk, och kommer att omges av ett lager med skyddande gelé för att tåla fostrets alla rörelser senare under graviditeten.

I gravidkroppen

Nu har mensen dragit två veckor över tiden för de flesta, och många vet att de är gravida. Kanske är det dags att göra ett graviditetstest. Test finns att köpa på apotek, på nätet eller i matvarubutik. Testerna är mycket säkra. Det går även bra att göra graviditetstest gratis på barnmorskemottagningen.

Många gravida känner att brösten är spända och en del kan må illa. Det är också vanligt att vara väldigt trött och många behöver sova mer än vanligt. Allt detta är som det ska och beror på den omställning som sker i kroppen under graviditeten. Hormoner påverkar blodet i kroppen och det ökade blodflödet kan göra så att slidan får en rödlila färg. Livmodern börjar växa.

Risken för missfall är störst under de första 12 veckorna. 

Funderingar och tips

Om du röker eller snusar är det ett bra läge att sluta. Om du som gravid får i dig skadliga ämnen tas de upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen. Rökning, snusning och andra droger innebär därför ökade risker för graviditeten och fostret. Även för dig som är blivande medförälder kan det vara en bra tid att sluta. Det blivande föräldraskapet kan hjälpa till att motivera. Här kan du få hjälp att sluta röka. Du kan även få hjälp på en barnmorskemottagning eller på en vårdcentral. 

Hos barnmorskan/kontroller

Nu kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka tid hos en barnmorska. Du väljer själv vilken barnmorskemottagning du vill gå till. Vården är densamma överallt, men rutinerna kan variera mellan olika mottagningar. Barnmorskemottagningen finns för att se till att alla gravida och foster mår bra. Stödet och kontakten med barnmorskan hjälper blivande föräldrar att känna trygghet inför förlossning och föräldraskap. Besöken hos barnmorskan är frivilliga.

Det finns möjlighet att komma på ett tidigt besök, redan i vecka 5-6. Vid tidiga besök tar barnmorskan ofta upp saker som hälsa, kost, motion, tobak, alkohol och andra levnadsvanor. 

Du som är blivande medförälder är lika välkommen till barnmorskemottagningen. 

Ett bra sätt att hitta en barnmorskemottagning är genom landstingens internetsidor eller 1177 Vårdguidens Hitta vård.

Vill du gå till en HBT-certifierad barnmorskemottagning så finns en förteckning på RFSL:s hemsida. HBT-certifiering innebär att de anställda på mottagningen har gått en särskild utbildning. Utbildningen tar upp hur man arbetar med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter utifrån ett hbtq-perspektiv. 

Lästips

Graviditetsillamående
Bra mat när man är gravid

Senast uppdaterad:
2015-04-15
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet, har bidragit med bildunderlag för embryoperioden.

Illustratör:

Lotta Persson, Göteborg