Internetbehandling med KBT

Har du besvär av depression, social fobi, sömnsvårigheter eller paniksyndrom? Då kan du anmäl dig till internetbehandling med KBT.

Du som har depression, social fobi, paniksyndrom, insomni eller IBS – känslig tarm kan få KBT på nätet. Läs gärna mer om KBT på sidan Psykoterapi. Ibland går det också att få behandling för andra diagnoser som det pågår forskningsstudier om just då. 

Hur anmäler jag mig?

Logga in för att anmäla dig till en behandling. När du har loggat in får du svara på frågor om dig och om hur du mår. Inom några veckor blir du kallad till ett läkarbesök i Huddinge sjukhus, Stockholm. Om läkaren bedömer att behandlingen passar dig börjar den inom ett par dagar.

Hur går behandlingen till? 

Person som gör en KBT-övning på datorn

Behandlingen består av textmaterial och övningar som du gör hemma. Du har kontakt med en psykolog som hjälper dig igenom behandlingen. Psykologen svarar på frågor och ger feedback på de uppgifter och övningar du gör. Varje vecka fyller du i hur du mår så att psykologen kan följa hur det går för dig. Behandlingen pågår i 9-12 veckor. På Internetpsykiatrins webbplats kan du läsa mer om de olika behandlingarna.

Vem kan få behandlingen?

För att få behandlingen behöver du

  • vara minst 16 år (18 år för att få delta i studier)
  • komma på läkarbesök vid Huddinge sjukhus, Stockholm för att få en diagnos
  • ha tillgång till dator och internet varje dag
  • ha tid att arbeta aktivt med behandlingen. Det innebär bland annat att du behöver läsa 10-20 sidor text i veckan och göra praktiska övningar som kan ta ett antal timmar i veckan.

Vad kostar det?

Det obligatoriska inledande läkarbesöket kostar 350 kronor. Efter det betalar du 100 kronor per vecka för behandlingen. Faktura skickas varje vecka. Behandlingen pågår i 9-12 veckor och vid 1100 kronor får du frikort - läs mer om högkostnadsskyddet här.

Publicerad:
2015-05-28
Skribent:

Linda Eriksson

Redaktör:

Emmali Anséus

Granskare:

Jennifer Söderdahl, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting

Illustratör:

Cecilia Birgersson Nordling