Det är ovanligt att barn har ont i ryggen, men det är vanligare i puberteten när barnet växer mycket på längden.
Ryggont är vanligast hos långa och smala tonåringar. Det brukar göra ont antingen i bröst- eller ländryggen, på ungefär samma sätt som hos vuxna. Besvären är oftast ganska lindriga eller måttliga. De brukar komma i perioder och försvinner oftast av sig själv efter en tid.
Vad beror det på?
Orsaken till ryggbesvären är oftast svår att hitta, men hos växande tonåringar kommer värken oftast i samband med ovana anstränganderörelser, till exempel vid tyngre kroppsarbete. Ryggbesvären kan också orsakas av långvarigt sittande, framför allt i framåtlutad ställning. I mer sällsynta fall kan orsaken vara diskbråck eller inflammatorisk ryggsjukdom.
När ska man söka vård?
Om barnet har så pass ont i ryggen att det undviker att röra sig, om barnet har återkommande ryggbesvär eller har haft ont i flera veckor i sträck kan man kontakta en vårdcentral. Om barnet har andra symtom i samband med ryggbesvären, till exempel feber eller andfåddhet, ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning.
Man kan alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177, för råd.
Undersökningar
Läkaren gör en kroppsundersökning av barnet. Om barnet haft mycket ont under lång tid eller om läkaren hittar något avvikande vid kroppsundersökningen brukar ryggen ibland röntgas, men oftast hittar läkaren inget onormalt.
Vård och behandling
Någon särskild behandling behövs inte, men barnet brukar få rådet att undvika sådant som gör ont. Det är viktigt att sitta rätt i skolan och att stol- och bänkhöjd är anpassade till kroppslängden. Att vara i rörelse är i allmänhet bra. Barnet ska delta i så mycket fysisk aktivitet som det kan utan att få svåra besvär. Att låta bli gymnastiken i skolan är ingen bra lösning på lång sikt. Sjukgymnastik kan behövas, men då mest för att stärka barnets kondition, speciellt mag- och ryggmuskler. Simning brukar vara bra.
Tonåringar som tränar mycket, till exempel brottning, gymnastik, tyngdlyftning och fotboll, får inte sällan ryggbesvär. De orsakas oftast av ett felaktigt och ibland för ambitiöst träningsprogram. Kan man inte komma tillrätta med symtomen efter att träningsprogrammet har förändrats är det bra att försöka hitta en mer lagom nivå för idrottsaktiviteten. Om symtomen är svåra och långvariga ska barnet läkarundersökas.