Muskelbristning

Om en muskel belastas för kraftigt eller på ett felaktigt sätt kan den brista, helt eller delvis. Du får då en muskelbristning. Det innebär att muskelfibrer skadats eller gått av. Det kan också bli en blödning i muskeln. En blödning i en lårmuskel kallas ibland för en lårkaka.

Du kan få en muskelbristning om du tränat för hårt, om du gör en plötslig rörelse, eller om du får ett kraftigt slag mot muskeln.

En mindre muskelbristning läker oftast av sig själv på ett par veckor. En större muskelbristning kan behöva opereras.

Läs mer om hälsenebristning.

Symtom

Om du får en bristning i muskeln gör det mycket ont. Muskeln kan svälla upp och kännas öm. Du får sämre kraft i muskeln. Ibland kan du också få ett blåmärke.

Behandling

En mindre muskelbristning behöver oftast inte behandlas av en läkare utan läker av sig själv. En del större muskelbristningar läker av sig själva, andra kan behöva opereras.

Om muskeln svullnar upp kan du lägga på ett tryckförband med en elastisk binda eller kläder. Förbandet ska dras åt hårt och sitta kvar i cirka 20 minuter.

När du har fått en muskelbristning kan det göra mindre ont om du kyler ner det skadade området. Det kan du göra genom att lägga is i en plastpåse. Ispåsen bör inte läggas direkt på huden, eftersom kylan kan göra skada. Du kan lägga en tröja eller en handduk emellan för att skydda huden. Om du har ont kan du ta ett receptfritt smärtstillande läkemedel. Du kan också få hjälp av en fysioterapeut, även kallad sjukgymnast.

En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor. Du ska låta bli att belasta den skadade muskeln några dagar, men fortsätta att röra den. Det gör att blodcirkulationen i muskeln ökar, och skadan läker fortare. Det är viktigt att du tränar upp muskeln igen innan du börjar med de aktiviteter du höll på med innan bristningen.

När ska du söka vård?

Om du har svårt att röra på den skadade kroppsdelen ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Om det gör ont när du rör den skadade kroppsdelen och du inte har blivit bättre efter ett par dagar kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Stockholms län

Söka vård i Stockholms län

Här hittar du Stockholms läns alla vårdcentraler.

Om du behöver vård när vårdcentralen är stängd, kontakta en av länets tretton husläkarjourer.

Om läget är akut, kontakta närmaste närakut eller en akutmottagning. Gäller det ett livshotande tillstånd, ring 112.

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 
Senast uppdaterad:
2015-06-12
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2015-06-12
Skribent och redaktör:
Malin Erlingsson, 1177 Vårdguiden