Åldersvårtor

  • Åldersvårta framför örat.

Allmänt

Åldersvårtor är ljusbruna, mörkbruna eller svarta hudförändringar som är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Fläckarna är lätt upphöjda med en tydlig kant och kan se glansiga ut. De kan komma redan i trettioårsåldern och är vanligare ju äldre man blir. Åldersvårtor är helt ofarliga och kan inte övergå i cancer.

Hudförändringen är inte smittsam. Namnet åldersvårta kommer sig av att fläckarna kan likna vårtor. Ibland kallas de även seborroiska vårtor eller mjällvårtor, som är en översättning av det medicinska namnet seborroisk keratos.

Symtom

Åldersvårtor kommer ofta snabbt. Man känner vanligtvis inte av att man har fläckarna, men de kan vara ganska stora och väl synliga. Ibland sitter de så att de skaver eller fastnar i kläder.

Behandling

Det går inte att förebygga åldersvårtor. Om man har besvär av fläckarna, till exempel att man tycker att de är missprydande, kan en läkare enkelt ta bort dem genom skrapning eller frysbehandling. Det är vanligt att åldersvårtor kommer tillbaka efter att de har blivit bortskrapade.

Eftersom åldersvårtor aldrig utvecklas till cancer behöver de inte skäras bort. Det är oftast lätt för en läkare att bedöma vad det är genom att titta på hudförändringen, men ibland kan man få lämna ett hudprov.

När ska man söka vård?

Om fläcken förändras, blöder eller blir infekterad bör man låta en läkare undersöka den. Är man osäker på om det är en åldersvårta man har fått kan man kontakta en vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Stockholms län

Fråga om råd

Ring telefonnummer 1177 för råd. Våra sjuksköterskor svarar dygnet runt. Du kan också logga in och skriva en fråga – du får svar inom en timme.

Råd på andra språk

  • Råd med tolk på arabiska, tel 0771-1177 90, öppet: 08:00-12.00
  • Råd med tolk på somaliska, tel 0771-1177 91, öppet: 08:00-12.00
  • Råd på finska, tel 1177, knappval 8, öppet: 08:00-12.00
  • Råd på engelska, tel 1177, knappval 5

Söka vård och stöd i Stockholms län

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 

Hitta vårdcentral

Senast uppdaterad:
2013-06-11
Skribent:

Karin Strååt, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Redaktör:

Emma Holmér, 1177 Vårdguiden


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2013-06-11
Skribent:
Gabriella Signäs, skribent, frilans
Redaktör:
Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden