Skydd mot graviditet

Säkra perioder

Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är en osäker metod.

Säkra perioder kan användas tvärtom av dig som vill bli gravid. Du har då oskyddat slidsamlag de dagar det är störst möjlighet att du blir gravid.

Hur räknar jag ut när jag har säkra perioder?

Spermier kan överleva upp till en vecka i slidan. Den säkra perioden slutar därför fem dagar före ägglossningen om du har helt regelbunden mens. Den säkra perioden börjar igen några dagar efter ägglossningen, när ägget inte längre kan bli befruktat av en spermie.

Det går aldrig att räkna ut exakt när det är en så kallad säker period. Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer. 

Du kan använda p-appar och p-datorer för att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid.

Det finns också metoder där du dagligen observerar ditt slidsekret, dess utseende och konsistens för att försöka räkna ut dina säkra perioder. 

Läs om flytningar på UMO.se

När passar säkra perioder?

Metoden passar dig som kan tänka dig att avstå från samlag eller använda annat skydd under de dagar som det finns risk för graviditet.

Metoden passar också för dig som kan tänka dig att bli gravid eftersom det är en väldigt osäker metod.

Att tänka på om du använder dig av säkra perioder

Metoden skyddar inte mot könssjukdomar. 

Tänk på att du och din parner behöver använda ett annat skydd, till exempel kondom om ni vill ha samlag de dagar som det är risk för graviditet. 

Du kan aldrig vara helt säker på när du har ägglossning, även om du har regelbundna menstruationer. Metoden kan lätt leda till graviditet.

Att hålla koll på ägglossningen och räkna dagar kan vara besvärligt och du kan kanske inte ha samlag just när du har lust.

Läs mer på 1177.se

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Sexlust och kåthet

Sexuell upphetsning kan antingen starta i hjärnan av olika sinnesintryck, upplevelser och tankar. Den kan också starta i kroppen, genom vibrationer, beröring och smekningar.

Till toppen av sidan