Efter förlossningen

Efter förlossningen - BB och efterkontroll av barnet

Innehållet gäller Skåne

När förlossningen är avslutad flyttas du och ditt barn till en BB-avdelning. Där vårdas ni efter förlossningen. Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.

Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar. Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden. Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.

Barnet blir undersökt av en barnläkare när barnet är mellan 6–36 timmar gammalt.

Om ditt barn behöver specialiserad sjukvård, finns ett nära samarbete med neonatalavdelningarna.

Efterkontroll av barnet

Om ni väljer att åka hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni en återbesökstid för efterkontroll. Då får ni komma tillbaka till BB-avdelningen eller till en BB-mottagning.

En barnmorska kontrollerar då även barnets vikt, huvudomfång och om barnet har gulsot.

I samband med efterkontroll blir ni också erbjudna de här undersökningarna:

  • Blodprov som kallas PKU-prov. Provet visar om barnet har medfödda ämnesomsättningssjukdomar eller brist på sköldkörtelhormon.
  • Hörselprov som kallas OAE.

Övernattning för partner

I mån av plats får din partner sova kvar på BB tillsammans med dig och barnet. Det tillkommer en kostnad för det utöver den vanliga patientavgiften. Läs mer om möjligheterna för dig som partner att sova kvar på den förlossningsavdelning ni planerar att föda på. Se avsnittet Här kan du föda barn i Skåne.

Extra hjälp med amning

Innan du och ditt barn lämnar BB tar personalen reda på hur det går med amningen. Om du önskar ytterligare hjälp och stöd finns det att få på avdelningen.

De sju första dagarna efter förlossningen erbjuder BB-avdelningarna amningsstöd även efter att ni kommit hem. Några av dem erbjuder stöd under en längre period efter förlossningen.

Mer på 1177.se

Undersökningar av det nyfödda barnet

Ett nyfött barn blir undersökt på flera olika sätt under sina första dygn.

Gulsot hos nyfödda

Det är vanligt att nyfödda barn får gulsot. Det innebär att huden och ögonvitorna blir gula.

Till toppen av sidan